Το Άγιο Φως Για Πρώτη Φορά Στην Έξω Μάνη


Από τον Πανάγιο Τάφο στη Λαγκάδα.

Μανιάτες και Μανιάτισσες, σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, υποδέχθηκαν το Άγιο Φως για πρώτη φορά φέτος στη Μάνη το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Με μια πολύ σεμνή και όμορφη τελετή, η Λαγκάδα, από τα πιο γραφικά και παραδοσιακά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης, είχε την τιμή να παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο.

Άγιο Φως
Οι κάτοικοι του χωριού περίμεναν με μεγάλη συγκίνηση στην πλατεία του χωριού το όχημα με το οποίο μεταφερόταν η ιερή φλόγα και στη συνέχεια το συνόδευσαν με κατάνυξη στο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και έγινε η Ανάσταση. Της πομπής προηγούνταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, δύο Μανιάτες και δύο Μανιάτισσες.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Λαγκαδιωτών Μεσσηνιακής Μάνης», ο οποίος ευχαρίστησε την οικογένεια της Ρεβέκκας Μπεσμπέα και τον Γιώργο Μουνδρέα που μετέφεραν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το Άγιο Φως μέχρι την Καρδαμύλη, καθώς και όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Επίσης, ευχαρίστησαν θερμά τη «Γαία» και τον Κωνσταντίνο Ξυδέα που συνόδευσαν από τη Στούπα, προπορευόμενοι με φάρο και σειρήνα, τα αυτοκίνητα με το Άγιο Φως μέχρι τη Λαγκάδα.

Ο Σύλλογος υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει ώστε κάθε χρόνο να μεταφέρεται το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στη Μάνη.

Το έθιμο με τα αερόστατα
Για άλλη μια χρονιά, η Λαγκάδα, πιστή στις παραδόσεις, γέμισε φέτος το Πάσχα το μανιάτικο ουρανό με πολύχρωμα αερόστατα. Στην προετοιμασία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

Το πέταγμα των αερόστατων συμβολίζει τη Μάνη, που έμεινε αδούλωτη από τον τουρκικό ζυγό.

Η συμμετοχή του κόσμου, τόσο των Λαγκαδιωτών όσο και των κατοίκων και επισκεπτών των υπολοίπων χωριών, ήταν μεγάλη, και όλοι έδωσαν την υπόσχεση η συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά, με ακόμη περισσότερα αερόστατα.
Β.Β.

Tharrosnews

Σχολιάστε