Κουκουλοματιάνοι (Τόμπρα)


old_book_bindings

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΑΤΗ

( ΤΟΜΠΡΑ )

ΠΑΤΡΙΑ:Φαρμακιάνοι ΓΕΝΟΣ: Κουκουλοματιάνοι

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Ληγοριάνοι  Αντωνιάνοι  Σταυριανιάνοι  Μενουδιάνοι

 Η περίοδος της Τουρκοκρατίας ήταν γεμάτη κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές μεταβολές που οδήγησαν και σε μεγάλες πληθυσμιακές ανακατατάξεις. Αποτέλεσμα τέτοιων μεταβολών είναι και η εγκατάσταση της οικογένειας Κουκουλομάτη στο χωριό Τόμπρα της περιοχής του Μαλευρίου της Μάνης.

Η παράδοση λέει πως το αρχικό όνομα της οικογένειας ήταν Φαρμάκης. Κατοικούσαν στα Τζίτζινα Λακωνίας, ένα ορεινό χωριό του Πάρνωνα όταν για μη καθορισμένους λόγους ( πιθανόν σκότωσαν Τούρκο ) κατέβηκαν φυγόδικοι στην Μάνη όπου ήταν ελεύθερο έδαφος. Τρία αδέλφια ήταν φυγόδικοι. Ο Γρηγόρης, ο Αντώνης και ο Σταυριανός, οι οποίοι κατεβαίνοντας στην Μάνη τους υποδέχτηκε καλά στο χωριό Πηλάλα ένας παπουτσής ονόματι Μενούδος. Οι Φαρμάκηδες από υποχρέωση τον ονόμασαν αδελφό τους. Από τότε οι Κουκουλοματιάνοι χωρίζονται σε Ληγοριάνους, Αντωνιάνους, Σταυριανιάνους και Μενουδιάνους. Ωστόσο όλοι γράφονται Κουκουλομάτης. Το προσωνύμιο αυτό το πήραν διότι όταν εγκληματούσε ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια είτε από αποτροπιασμό είτε από την λάμψη της πυρίτιδας κάλυπτε τα μάτια του ( τα κουκούλωνε ).

Η οικογένεια Κουκουλομάτη θεωρητικά αποτελούν τους οικιστές της περιοχής της Τόμπρας καθώς πριν την κάθοδό τους ( γύρω στα 1700 ) η περιοχή ήταν χωράφια.

Μεγάλη ήταν η προσφορά της οικογένειας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 κατά τον οποίο πάνω από 15 μέλη της οικογένειας συμμετείχαν ενεργά. Μάλιστα 2 από αυτούς τιμήθηκαν το 1840 με το αριστείο του αξιωματικού τιμής ένεκεν. Το 1850 στην Τόμπρα 2 από τους 3 κατοίκους που επιλέχθηκαν ως ένορκοι ήταν Κουκουλοματιάνοι.

Το 1870 η οικογένεια βρίσκεται σε μεγάλη ακμή μετρώντας 25 ντουφέκια (άνδρες ) καθιστώντας την ιδιαίτερα ισχυρή στην περιοχή καθώς ο αριθμός τους έκανε ιδιαίτερα υπολογίσιμους.

Η οικογένεια συμμετείχε ενεργά και κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων ενώ μέχρις σήμερα δραστηριοποιείται στα χωριά του Γυθείου.

5 thoughts on “Κουκουλοματιάνοι (Τόμπρα)

 1. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΑΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Πρόσκληση σε όσους έχουν αυτό το επώνυμο μόνο. Πάντα μου άρεσαν οι μεγάλες και ενωμένες οικογένειες. Ειναι αυτές που άντεχουν στον χρόνο.
  Οικογένεια με το επώνυμο ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΑΤΗΣ – ΤΟΜΠΡΑ – ΜΑΝΗΣ – Ο Σπύρος Κουκουλομάτης -Ζωγράφος και καθηγητής στην σχολή Σταυράκου μου είχε πεί πρώτη φορά για την οικογένεια αυτή και την καταγωγή. Μου είχε πεί μάλιστα ότι με μικρές αλλαγές και διαφορές είναι περίπου 2200 ετών περίπου και σήμερα υπάρχουν περίπου 1300 με αυτό το όνομα και πιθανότατα ήταν μητριαρχική. Εις μνήμην του λοιπόν που ήθελε να την ενώσει ξανά έφτιαξα την ομάδα αυτήν. Δεν τον ήξερα καλά αλλά όπως και νάχει αίμα είναι αυτό ακόμα και μακρινό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σπύρου το Οικόσημο ήταν ένα φίδι. Το παρόν που βάζω δεν είναι ακριβώς αυτό αλλά είναι το πιο κοντινό στην περιοχή σωζόμενο που ώς τώρα βρήκα σαν σχήμα από όσο θυμάμαι η κίνησή του μοιάζει με αυτού της εικόνας. Αν λοιπον κάποιος ενδιαφέρεται και είναι αυτού του δένδρου θα είναι καλοδεχούμενος ή καλοδεχούμενη, όχι για κάποιο ματαιόδοξο λόγο, αλλά απλώς για την ιστορία μας. Από όσα μου είπε βεβαίως δεν βρήκα πολλά αλλά αραιά και που ψαχουλεύω από εδώ και εκεί. Από τώρα και μετά ό,τι βρίσκω θα το ανεβάζω σε αυτήν την ομάδα και θα δούμε που θα καταλήξει πέρα από τα ως τώρα γνωστά.
  https://www.facebook.com/groups/Koukoulomatis/

 2. Αν θέλεις εικόνες από το χωριό Τομπρα θα σου στείλω. Τωρα το χωριό λέγεται Προφητης Ηλίας(απο την εκκλησία του χωριού) ουσιαστικά κατοικείται απο ενα άτομο.Στις 20 Ιουλίου γιορτάζει και η εκκλησία θα έχει λειτουργία . Εκείνη την μέρα μαζεύονται κουκουλοματιανοι κυριως τις παλιάς γενιάς…

  • Ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε πληροφορία, φωτογραφία, βίντεο.
   Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας.

   Συντακτική Ομάδα Μανιάτικα

   Στις 6 Ιουλίου 2014 – 5:11 μ.μ., ο χρήστης ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ έγραψε:

   >

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s