Λαζαριάνοι – Ορλώφ ή Μανιάτη ( Σπέτσες )


old_book_bindings

Οικογένεια Λαζάρου – Ορλώφ ή Μανιάτη

( Σπέτσες )

Τόπος ορεινός γνησίως μεταναστευτικός έλεγαν οι παλιές εγκυκλοπαίδειες για την περιοχή της Μάνης. Δεν είχαν άδικο αν σκεφτεί κανείς πως οι δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της περιοχής οδηγούσαν πολλούς από τους κατοίκους της σε μακρινούς τόπους προς εύρεση εργασίας ή καλύτερου επιπέδου ζωής . Ειδικά μετεπαναστατικά.

Μια τέτοια οικογένεια είναι και η οικογένεια Λαζάρου – Ορλώφ ή Μανιάτη της νήσου Σπέτσες. Η οικογένεια μετά την έντονη δράση της κατά Ορλοφικά εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες και ανέπτυξε εμπορική δραστηριότητα σε τέτοιον βαθμό ώστε να γίνει μια από τις ισχυρές οικογένειες της εποχής. Από αυτή την δράση της πήρε το παρατσούκλι Ορλώφ ενώ από την καταγωγή της το Μανιάτης. Ωστόσο το όνομα του Γενάρχη της ήταν Λάζαρος εξού και Λαζάρου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται….

Ο καπετάν Λάζαρος εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες μόνιμα μετά το 1770. Ωστόσο δραστηριοποιούταν στα νησιά από παλαιότερα. Οι  γιοι του Ιωάννης και Ανδριανός φαίνονται σαν πετυχημένοι πλοιοκτήτες ήδη από το 1756.

Προεπαναστατικά διακρίθηκαν οι γιοι του Γιάννη Λαζάρου  ( Αθανάσιος, Γιώργος, Δημήτριος, Νικόλαος ) σαν έμποροι με 8 ιδιόκτητα πλοία.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 η οικογένεια Λαζάρου όχι μόνο συμμετείχε αλλά πολλά μέλη της πρωτοστάτησαν ως εκπρόσωποι του νησιού τους. Ο Νικόλας Δ Λαζάρου ήταν διοικητής του Σπετσιώτικου στόλου για κάποια περίοδο ενώ Βασίλης Ν Λαζάρου εκπροσώπησε το νησί ως πληρεξούσιος στην Β, Γ και Ε Εθνοσυνέλευση. Η μεγαλύτερη διάκριση της οικογένειας όμως ήταν η ανάδειξη του Ιωάννη Νικ.  Λαζάρου σε υπουργό των Ναυτικών το 1822. Χαρακτηριστικά της ενεργούς συμμετοχής τους….

Κατά την ναυμαχία των Σπετσών….

ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος:«ο γέρων Χατσή Γιάννης Μέξης δεν επείσθη να αφήση την πατρικήν του γην εις την διάκρισιν του εχθρού χωρίς να χυθή αίμα δι’ αυτήν».[Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ.Α΄, σ.394] .

Στην απόφασή του αυτή τον ακολούθησαν ο γιός του Νικόλαος, οι γαμβροί του Ιωάννης Γ. Κούτσης, Δημ. Λεωνίδας και Νικ. Αδριανού Λαζάρου και 53 ακόμη Σπετσιώτες που ορκίσθηκαν να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, σκοτώνοντας στην ανάγκη οι ίδιοι τον πρώτο που θα λιποτακτούσε, ακόμη κι αν ήταν ο ίδιος ο αδελφός τους.

Ορλώφ-Λαζάρου Βασίλειος

Μετεπαναστατικά η οικογένεια συνέχισε να προοδεύει δημιουργώντας τον Ναυτικό Οίκο Λαζάρου που είχε διάρκεια από το 1830 ως το 1870. Εκεί πάνω από 20 μέλη της οικογένειας συμμετείχαν σε 25 ιδιόκτητα πλοία, αναπτύσσοντας μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Ο Εμμανουήλ Λαζάρου διακρίθηκε ιδιαιτέρως τη περίοδο εκείνη.Από την οικογένεια αυτή των καραβοκύρηδων έλκει καταγωγή η σημερινή  οικογένεια Λαζάρου των Σπετσών.

Κατοικία Λαζάρου-Ορλώφ στις Σπέτσες

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s