Η Δολοφονία Του Θεόδωρου Δηλιγιάννη Απο Τον Κωσταγερακάρη


Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης ήταν απο τα Λαγκάδια Αρκαδίας και διετέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός της χώρας ( 1885-1886, 1890-1892, 1895-1897, 1902-1903 και 1904-1905)
Κατα την πρωθυπουργία του η Ελλάδα τέθηκε υπο τον έλεγχο του Δ.Ο.Ε (Διεθνής οικονομικός έλεγχος), χάθηκε ο πόλεμος με τους Τούρκους (πόλεμος των τριάντα ημερών, Μαύρο 97) το 1897, ενώ θεωρείται και κύριος υπεύθυνος της χρεωκοπίας της Ελλάδας το 1893.

Στις αρχές του 20ου αιώνα πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον των χαρτοπαικτικών λεσχών όντας φανατικός πολέμιος τους.

Μεταξύ των λεσχών ήταν και η Λέσχη του Μητσέα στην οποία δούλευε ο δράστης ως ‘θυρωρός’.

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου 1905 ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης πήρε το δρόμο για τη Βουλή για να παραστεί σε μία συνεδρίαση. Στις 5.05 μ.μ έφθασε με την άμαξά του στην οδό Σταδίου, συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο.

Ένας άνδρας 35 περίπου ετών προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ήταν ψηλού αναστήματος, μαυριδερός, με ρούχα κόκκινα σχεδόν ξεβαμμένα. Ο ανύποπτος Δηλιγιάννης τον ευχαρίστησε και κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά της Βουλής. Τότε, ο άγνωστος με μια αστραπιαία κίνηση έβγαλε ένα μαχαίρι και το βύθισε στην κοιλιά του Δηλιγιάννη.

Η φρουρά της Βουλής αιφνιδιάστηκε πλήρως, όπως και ο σωματοφύλακάς του, και μόνο ορισμένοι από τους παριστάμενους πολίτες αντελήφθησαν αμέσως τη σκηνή της δολοφονικής απόπειρας. Αμέσως κινήθηκαν εναντίον του, καταφέροντάς του χτυπήματα με τις γροθιές και τα μπαστούνια τους. Από την οργή του κόσμου τον έσωσε ένας λοχίας της Φρουράς, που τον μετέφερε βαριά πληγωμένο στο υπόγειο της Βουλής.
Εκεί, ο επικεφαλής της Φρουράς πληροφορήθηκε το όνομα του δράστη: Αντώνιος Γερακάρης(ή Κωσταγερακάρης απο το όνομα του πατέρα του). Ιδιότητα: Λεσχειάρχης – Χαρτοπαίκτης.

– «Τι έκανες μωρέ», του είπε.
«Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα» ψέλλισε και μετ’ ολίγον ξεψύχησε.

Η κατάσταση του Δηλιγιάννη συνεχώς χειροτέρευε. Υπεβλήθη αμέσως σε επέμβαση λαπαροτομίας από τρεις καθηγητές της Ιατρικής, αλλά κατά τη διάρκεια της εγχείρισης παρέδωσε το πνεύμα. Αν και χωρίς πολιτικά κίνητρα, υπήρξε η δεύτερη δολοφονία σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη νεώτερη ελληνική ιστορία, μετά τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Υπάρχει και μια άλλη θεωρία κατα την οποία, η δολοφονία του ήταν συνέπεια της άρνησης του να επιλύσει το Κρητικό Ζήτημα (την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα).

Ο τύπος της εποχής έγραψε:

Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΗ:

‘Ο άγνωστος τότε μαυριδερός, ο υψηλός, ο κακοντυμένος, ο απαίσιος την μορφήν και την ψυχήν εξήγαγεν την δολοφόνον μάχαιραν και την εβύθισε στην κοιλιακή χώρα του πρωθυπουργού. Ητοιμάζετο να καταφέρει και νέον χτύπημα.

Ο Δηλιγιάννης κλονισθείς έπεσε προς τα οπίσω, εγονάτισε στηριχθείς επί του εδάφους διά της αριστεράς χειρός του.

Μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου εξέπνευσε.’

Σύμφωνα με άλλη αναφορά:

‘Μετά την επίθεση του δράστη στον Πρωθυπουργό οι πολίτες άρχισαν να τον χτυπούν με μανία μέχρι που τον έσωσε ο επικεφαλής της Φρουράς και πληροφορήθηκε το όνομα του δράστη: Αντώνιος Κωσταγερακάρης. Ιδιότητα: Λεσχειάρχης – Χαρτοπαίκτης.

– «Τι έκανες μωρέ», του είπε.
– «Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα» ψέλλισε και μετ’ ολίγον ξεψύχησε.’

Ο 38χρονος δράστης όντως ονομάζονταν τελικά Αντώνιος Γερακάρης (τον φωνάζανε Κωσταγερακάρη λόγω του πατέρα του) κατάγονταν από τη Λάγια της Λακωνίας και είχε πέντε παιδιά.

Η δολοφονία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη συντάραξε την ήδη αναστατωμένη χώρα εν μέσω… πολεμικών ιαχών και οικονομικής δυσπραγίας, ενώ έγινε πρώτο θέμα στις συζητήσεις των Ελλήνων πολιτών της εποχής… Η 31η Μαΐου θα περνούσε στα πολιτικά χρονικά ως η μέρα της δολοφονίας του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.

Advertisements

One thought on “Η Δολοφονία Του Θεόδωρου Δηλιγιάννη Απο Τον Κωσταγερακάρη

  1. Παράθεμα: Η δολοφονία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη απο τον Κωσταγερακάρη, την 31η Μαΐου 1905 | «Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !» ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s