Άγιος Νικόλαος (Σελίνιτσα)


Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της έξω Μάνης, 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Μέχρι το 1951 ονομαζόταν Σελίνιτσα και αποτελούσε όπως και σήμερα γνωστό αραξοβόλι για τις ψαρόβαρκες της περιοχής ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ως ιχθυόσκαλα.

Είναι σχετικά νέο χωριό. Πρωτοκατοικήθηκε κατά την περίοδο 1830-1840. Χτισμένο ακριβώς δίπλα στην παραλία, σε μία από τις λίγες πεδινές περιοχές του Δήμου, ώθησε τους κατοίκους του να ασχοληθούν αποκλειστικά με το ψάρεμα και το εμπόριο, ανταλλάσοντας τα ψάρια με άλλα προϊόντα στα γειτονικά χωριά.

Το όνομα Σελίνιτσα  πηγάζει απο τη μικρή σελήνη ή μικρή Ελένη, σύμφωνα με το: «Σελινίτσα, στ’ άκουσμα σου ριγ’ η Σελήνη, καθώς ο Πάρις θωπεύει την Ελένη».

Σύμφωνα με την ιστορία όταν ο Πάρης με την Ωραία Ελένη αποφάσισαν να κλεφτούν κατέβηκαν από την Σπάρτη σε ένα μικρό λιμάνι του Αγίου Νικολάου ονομαζόμενο «Μόλσοβα», και έφυγαν για την Τροία.

Στο χωριό βρίσκεται μια μικρή γραφική παραλία με ψιλή άμμο, δίπλα στις εκβολές του Παμίσου ή ποτάμι της Μηλιάς, όπου υπήρχε η αρχαία Πέφνος και απέναντι της το νησάκι Πέφνος, τόπος γέννησης των Διόσκουρων.

Στο χωριό βρίσκονται επίσης δύο σημαντικές εκκλησίες, του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s