Το Σπίτι Του Αχαμνόμερου


Παραδοσιακά οι κοινωνικές τάξεις στην Μέσα Μάνη ήταν δύο. Οι ισχυροί της κάθε περιοχής λέγονταν σοϊλήδες ενώ οι ανίσχυροι λέγονταν αχαμνόμεροι. Η ισχύς δεν καθοριζόταν αναγκαστικά από την οικονομική επιφάνεια αλλά από το μέγεθος της οικογένειας. Όπως σε κάθε κοινωνία η διαφορά στις κοινωνικές τάξεις αντικατοπτριζόταν και στην κατοικία.

Το σπίτι του αχαμνόμερου δεν επιτρεπόταν να είναι επιθετικού τύπου. Αυτό συνέβαινε προκειμένου να βρίσκεται πάντοτε υπό τον έλεγχο των ισχυρών της κάθε περιοχής. Αν ο αχαμνόμερος έχτιζε ισχυρό σπίτι θα ήταν σε θέση να αμφισβητήσει την ισχύ των εκάστοτε αρχουσών  οικογενειών. Το σπίτι του λοιπόν δεν ξεπερνούσε τα 3 μέτρα ύψος ή κτιζόταν πάντοτε σε χαμηλότερο ύψος από τον σοϊλή προκειμένου να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε περίπτωση που είχαν έχθρητα μεταξύ τους. Πολλές φορές το σπίτι κτιζόταν κάτω από τον πύργο του ισχυρού που τους προσέφερε προστασία σε αντάλλαγμα εκδουλεύσεων. Αυτός λεγόταν ακουμπισμένος. Οι ακουμπισμένοι πολλές φορές ακολουθούσαν στις βεντέτες τους σοϊλήδες  σαν ένα σόι. Επίσης σπάνια ήταν η ύπαρξη πολεμικών κατασκευών στα σπίτια τους. Τέτοιες όπως κανόνια, ζεματίστρες, τουφεκότρυπες, πετρόμαχους. Οι στέρνες που διέθεταν στα σπίτια τους ήταν πάντα μικρές. Σημαντική δε ήταν η στέγη του σπιτιού. Σπάνια τους επέτρεπαν οι σοϊλήδες να έχουν στηθαία στα σπίτια τους. Αυτό συνέβαινε για να μειώνεται αισθητά ο βαθμός επικινδυνότητας. Χωρίς στηθαίο στην οροφή δεν μπορεί να πυροβολήσει και να καλυφθεί εύκολα. Οι μαρμάρες ( ταινάριο μάρμαρο ) αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη για την επικάλυψη της στέγης ενώ από κάτω ήταν ξύλινη. Σπουδαίο ρόλο έπαιζε και η θέση. Τα σπίτια των αχαμνόμερων μέχρι το 1850 που υπήρχε πειρατεία κτίζονταν παραλιακά καθότι στα ορεινά δέσποζαν οι ισχυροί μη αφήνοντας χώρο για τους υπόλοιπους.

Το σπίτι του αχαμνόμερου στην σκιά του πύργου ( τοιχογραφία )

΄Κάποτε ένας αχαμνόμερος αποσκερά βοήθησε Νικλιάνους σε μια αγοροπωλησία με ξένους. Οι Νικλιάνοι για να τον ευχαριστήσουν προσφέρθηκαν να του δώσουν κάτι. Αυτός τους ζήτησε αντί για χρήματα, να βγάλει κάποιες μαρμάρες και να σηκώσει στηθαίο. Όχι ψηλό αλλά στηθαίο. Πέσασι να τον φάσι οι Νικλιάνοι, δεν το δέχοντα με τίποτα. Άκου κουβέντες, λέασι΄. 

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που αχαμνόμερες οικογένειες  είχαν μικρά πυργάκια ή και πύργους που κτίστηκαν αργότερα σε εποχές πιο πρόσφορες. Πολλοί μάλιστα από αυτούς κτίζονταν νύχτα για να μην τους δουν οι σοϊλήδες και τους επιτεθούν.

Η εναλλαγή ρόλων δεν εξέλειπε. Η αύξηση των αρσενικών μελών της γενιάς επέφερε και αλλαγή της οικιακής κατάστασης. Ο αχαμνόμερος μπορούσε να σηκώσει όροφο και να δημιουργήσει τετελεσμένο. Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι απόλυτα καθώς στις κοινωνικές σχέσεις μέσα στους αιώνες πολλοί παράγοντες μεσολαβούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s