Μπουκουβαλιάνοι (Κάβαλος)


Οικογένεια Μπουκουβάλα (Κάβαλος)

Παλαιά οικογένεια που δεν υπάγεται σε καμία πατριά της Μάνης αλλά αποτελεί ενιαία οικογένεια στο χωριό του Καβάλου ή Πύρριχου είναι οι Μπουκουβαλιάνοι. Η παράδοση λέει πως έλκουν καταγωγή από την Ακαρνανία και πως πέρασαν στην Μάνη διωκόμενοι. Μάλιστα δεν είναι απίθανη η συγγένεια τους με την γνωστή κλέφτικη οικογένεια της Ρούμελης η οποία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πιθανή αρβανίτικη καταγωγή. Παραμένει δε άγνωστο το πότε εγκαταστάθηκαν στην Μάνη και συγκεκριμένα στον Κάβαλο. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε ακόμα την συγκεκριμένη οικογένεια με άλλες που έχουν παρόμοιο επίθετο σε άλλα μέρη π.χ. Μπουκουβαλέας.

Κατά πάσα πιθανότητα ο παλαιότερος Μπουκουβάλας που γνωρίζουμε στην Μάνη είναι ο Δημήτρης Μπουκουβάλας ο οποίος συμμετείχε σε τοπικές μάχες μεταξύ οικογενειών  και το Μάιο του 1760 γιατρεύτηκε από τον γιατρό Παπαδάκη στην Χιμάρα (ο Κάβαλος και η Χιμάρα είναι πολύ κοντά) λόγω τραυματισμού του. Χαρακτηριστικά λέει στο χειρόγραφό του ο γιατρός,

Εγίανε ο διμιτράκης μπουβαλάκης εις το πόδι

Το Μπουβαλάκης πιθανόν είναι Μπουκουβαλάκης καθότι τέτοιο όνομα ή παρατσούκλι δεν υπήρχε ούτε στην Χιμάρα ούτε στον Κάβαλο.

Επίσημος επί Όθωνος Μπουκουβάλας ή Μπουκουβαλάκος ( έτσι γραφόταν στην Μάνη ) που γνωρίζουμε είναι ο Μιχαλάκης ο οποίος γεννήθηκε γύρω στα 1808 στον Κάβαλο. Ο ίδιος μάλιστα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 ως αξιωματικός μαζί με άλλους τρεις Μπουκουβαλιάνους. Κατά την μετεπαναστατική περίοδο ο Μιχάλης Μπουκουβαλάκος διετέλεσε δημογέροντας και ένορκος (πρόσωπο κύρους) στο χωριό του Καβάλου.

 

Σπίτια στον Πύρριχο (Κάβαλο)

Το 1871 καταγράφονται 8 Μπουκουβαλιάνοι στο χωριό του Καβάλου, αριθμός ανδρών τέτοιων δηλαδή που να θεωρούνται σοϊλήδες τοπικά. Κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 ενάντια στην Τουρκία η οικογένεια συμμετείχε ενεργά με θύμα τον Νικόλαο Μπουκουβαλάκο στρατιώτη που έπεσε στις 5 Μαίου του ίδιου έτους στο Τσατμά.

Κατά την διάρκεια του μακεδονικού αγώνα η οικογένεια έδωσε βροντερό παρόν όταν ο Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας ανθυπολοχαγός πεζικού τότε βγήκε με δική του αντάρτικη ομάδα για να προστατεύσει τα χωριά της Μακεδονίας στην περιοχή των Γιαννιτσών με το προσωνύμιο καπετάν Πετρίλος. Αργότερα προτρέπει τον συγγενή του Γιώργο Μπουκουβάλα (γυμνασιάρχης) να εκδώσουν βιβλίο με τίτλο Η γλώσσα των εν Μακεδονία Βουλγαροφώνων, με στόχο να αποδείξει ότι η γλώσσα που ομιλείται στην Μακεδονία είναι κατά βάση ελληνική με σλάβικες και βουλγάρικες επιροές.

Κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων οι Μπουκουβαλιάνοι συμμετείχαν ενεργά. Ο λόχος του Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα κατέλαβε πρώτος το ύψωμα του Αγίου Νικολάου ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάληψη των Ιωαννίνων. Ο ίδιος  κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας έλαβε μέρος ως μέραρχος και ανδραγάθησε. Φθάνοντας στον Σαγγάριο ποταμό αρρώστησε και επέστρεψε στην Αθήνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s