Κισκηριάνοι (Λαγκάδα)


Οικογένεια Κισκήρα (Λαγκάδα)

Παλαιά οικογένεια της Μάνης με μεγάλη παρουσία στο χωριό Λαγκάδα είναι η οικογένεια Κισκήρα. Η παράδοση των Λαγκαδιωτών λέει πως υπαγόταν στην πατριά των Μιχαλιτσιάνων από τα μεγαλύτερα γένη του χωριού  ωστόσο απόγονοι της οικογένειας ( Αντώνης Κισκήρας ) μεγάλης ηλικίας αναφέρουν πως ήταν σύμμαχοι με τους Μιχαλιτσιάνους ( συντροφία ) και πως ο πραγματικός γενάρχης τους είναι από την Κοίτα. Λεγόταν μάλιστα Παυλοδύτης ο μεγάλος και τρανός αφέντης από άλλον τόπο.Η καταγωγή της οικογένειας ανάγεται λοιπόν στα βυζαντινά χρόνια.

Την παράδοση αυτή επιβεβαιώνει περίτρανα ο πρακτικός γιατρός Παπαδάκης που σε χειρόγραφό του στο χωριό Κοίτα το 1720 – 1760 αναφέρει

Εγηανε ο κησκηρας στο χέρι τουφεκηα

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό για λόγους κοινωνικούς (πόλεμοι, τοπικές έριδες, οικονομικά) η οικογένεια γύρω στα 1750 να μετανάστευσε από την Κοίτα στην Λαγκάδα της έξω Μάνης.

Το χωριό Λαγκάδα της Έξω Μάνης

Κατά την επανάσταση του 1821 οκτώ (8) μέλη της οικογένειας  Κισκήρα συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα καταγεγραμμένοι σε διάφορα χωριά της έξω Μάνης εκτός της Λαγκάδας. Ένας από αυτούς μάλιστα αξιωματικός τιμής ένεκεν για τις εκδουλεύσεις του προς την πατρίδα.

Το 1871 έξι (6) άνδρες καταγράφονται στα δημοτολόγια του χωριού Λαγκάδα με το όνομα Κισκήρας ή Κισκηρέας, αποτελώντας υπολογίσιμη δύναμη στις τοπικές έριδες των Μανιατών.

Τα 2-3 σπίτια της οικογένειας βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του χωριού κοντά το ένα στο άλλο, με χαρακτηριστικό το Αρχοντικό της οικογένειας που χτίστηκε το 1853, από τον μεγάλο πετρομάστορα της οικογένειας Ιωάννη Κισκήρα ή μαστρογιαννάκο όπως ήταν γνωστός την εποχή εκείνη ο οποίος έζησε από τα 1820 μέχρι τα 1905.

Αρχοντικό Κισκήρα στην Λαγκάδα

Σημαντικός εκπρόσωπος της οικογένειας ήταν και ο Κισκήρας Παναγιώτης του Ιωάννη ( 1867 – 1933 ) που διετέλεσε λειτουργός της Ανώτερης Εκπαίδευσης το 1890.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στους (3) πεσόντες της εθνικής αντίστασης που προέρχονταν από αυτήν την οικογένεια:

  • Κισκήρας Κυριάκος
  • Κισκήρας Πέτρος
  • Κισκήρας Νικόλας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s