Πύργος Λέυκτρου


Η πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 επέφερε σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο μέσα στην αυτοκρατορία. Οι πληθυσμιακές μεταναστεύσεις αυξήθηκαν δραματικά προκειμένου ο πληθυσμός να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του. Από μια τέτοια πληθυσμιακή μετακίνηση δημιουργήθηκε το χωριό Πύργος στον παλαιό δήμο Λεύκτρου της Μεσσηνιακής Μάνης.

Απέχει 48 χλμ από την Καλαμάτα και 288 χλμ από την Αθήνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 360μ.

Μια οικογένεια ονόματι Μανολίτση από την Πόλη μετά την άλωση προσάραξε στα χωριά Νομιτσί και Κουτήφαρι. Γύρω στα 1565 οι Μανολιτσιάνοι έφυγαν για άγνωστους λόγους από τα χωριά αυτά (πιθανόν εκδιώχθηκαν) και μετοίκησαν στην περιοχή Σκαφίδι όπου βρίσκεται και ομώνυμη πηγή. Έμεναν μάλιστα στο Μαύρο Σπήλαιο όπου μπορούσε λόγω μεγέθους και της θέσης του να φιλοξενήσει κόσμο. Μέχρι σήμερα είναι ορατά τα σημάδια κατοίκησής του από την διαρρύθμιση του χώρου.

Η ρήξη ωστόσο με τους κατοίκους της Μηλιάς στους οποίους ανήκε η περιοχή και η πηγή δεν άργησε να έρθει. Φοβούμενοι τα χειρότερα οι Μανολιτσιάνοι ανέβηκαν στον λόφο ύψους 360 μ. και έχτισαν έναν πύργο, στην σημερινή θέση παλαιόπυργος. Από αυτόν τον πύργο πήρε το όνομα του το χωριό. Η θέση του χωριού  είναι ιδιαίτερα στρατηγική διότι έπαιζε ρόλο παρατηρητηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα πολλοί το αποκαλούν το μπαλκόνι της Μεσσηνιακής Μάνης.

Ο Πύργος εκτός από την μαγευτική του θέα είναι γνωστός και για το πλήθος των υστεροβυζαντινών εκκλησιών του. Πολιούχος του χωριού είναι ο Αη Γιώργης, με πλήθος όμορφων και παλαιών τοιχογραφιών. Τα εκκλησάκια είναι ο ‘Αη Στρατηγός, ο ‘Αη Σπυρίδωνας, η Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγίτσα), τα Εισόδια της Θεοτόκου (με καμπαναριό Γοτθικού ρυθμού). Τέλος η εκκλησία προφήτης Ηλίας στο κέντρο του χωριού και όχι σε ύψωμα όπως προστάζει το έθιμο.

Στα 1871 καταγράφονται στο δημοτολόγιο του χωριού 186 άνδρες (τότε μόνον οι άνδρες είχαν δικαίωμα ψήφου) που σημαίνει ότι ο πληθυσμός του χωριού ξεπερνούσε τους 350 κατοίκους. Το 1900 καταγράφονται 411 κάτοικοι με δικό του δημοτικό σχολείο ενώ το 1975 καταγράφονται 115 κάτοικοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s