Βρεττιάνοι (Μουντανίστικα)


Οικογένεια Βρεττάκου (Μουντανίστικα)

ΠΑΤΡΙΑ: Βρεττιάνοι           ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Βρεττιάνοι

Το επώνυμο Βρεττάκος απαντάται σε μεγάλη έκταση ιδίως στην Μέσα Μάνη. Όντας πατρωνυμικό δεν αποτελεί εξαίρεση από τα άλλα ίδιου είδους. Το επώνυμο φέρει το όνομα του γενάρχη Βρεττού χωρίς αυτό να προϋποθέτει συγγένεια με συνώνυμους του σε άλλα χωριά της Μάνης. Το όνομα Βρεττός είναι καθαρά μανιάτικο και σημαίνει αυτός που βρέθηκε. Δινόταν μάλιστα στα παιδιά προκειμένου να εξευμενίσουν μεγάλο κακό. ( αρρώστια, κατάρα ή κάτι ανάλογο).

Η οικογένεια Βρεττάκου στα Μουντανίστικα σύμφωνα με τον λαογράφο Κ. Κάσση δεν έχει σχέση με άλλες συνεπώνυμές της στην υπόλοιπη Μάνη. Οι οικογένειες που ανέβηκαν στα λεγόμενα Βουνά της Μέσα Μάνης γύρω στα 1600 ήταν μικρές οικογένειες που πήγαν να προστατευθούν από τους διάφορους πειρατές, Αλγερινούς κυρίως αλλά και από τους νέους κατοίκους που φυγάδες στην Μάνη ανταγωνίζονταν σε ζωτικό χώρο. ( π.χ Νικλιάνοι ). Επίσης δεν παραδίδεται οποιαδήποτε αιματοσυγγένεια με οποιαδήποτε άλλη οικογένεια των Μουντανίστικων τουλάχιστον πρόσφατα. Αποτελεί δηλαδή αυτόνομη πατριά- οικογένεια.

Κατά την επανάσταση του 1821 η οικογένεια Βρεττάκου συμμετείχε με (1) αγωνιστή ( καθώς όταν οι οικογένειες ήταν μικρές κάποιοι έμεναν πίσω να φυλάνε τα σπίτια ) που είναι και ο παλιότερος άντρας της οικογένειας που βρίσκουμε σε επίσημο έγγραφο.

ΒρεττάκοςΝικόλαος, Μουντανίστικα Μέσσης, χάλκινο (διάΝ. Πιεράκου), φάκ. 286, έγγρ.091, αριθ. καταλ. 230 καιφάκ. 287, έγγρ. 134, αριθ. καταλ. 230 καιφάκ. 274, έγγρ. 144(συνέχειατου 129), αριθ. καταλ. 138.

( Αριστεία Στ. Καπετανάκη )

Σε δημοτολόγια του 1856 από την οικογένεια Βρεττάκου στα Μουντανίστικα έχουμε (3) μέλη. Τον Νικόλαο, τον Παναγιώτη και τον Πανάγο.

Σε δημοτολόγια του 1871 βλέπουμε την οικογένεια πιο ισχυρή (7) αρσενικά μέλη.  Παρατηρούμε μάλιστα ότι ισχυρότατη οικογένεια στην περιοχή ήταν οι Τσατσαρουνιάνοι που κατείχαν την θέση του Δημάρχου.

Τέλος θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι η οικογένεια συμμετείχε ενεργότατα στην εθνική αντίσταση με νεκρό τον Νικόλαο Βρεττάκο.

5 thoughts on “Βρεττιάνοι (Μουντανίστικα)

  1. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ.ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΕΝΑΣ..Ο ΠΑΠΠΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ…(ΝΙΚΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ) ΘΕΡΜΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤ/ΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣ.ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ…ΝΙΚΟΣ…ΣΩΤΗΡΙΟΥ…ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ..

  2. ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΟΠΩς ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ(Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕ)..ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

  3. Τιμή μας στον παππού μας Νικόλαο. Η πύργος του παππού στέκει ακόμα στα Μουντανίστικα, περήφανα να θυμίζει την ιστορία της οικογένειας μας.

  4. Στα Μουντανιστικα αρχηγοι ηταν και ειναι οι Μασβουλιανοι με βοηθους τους Γρηγοράκους . Εμεις κι αν πληρωσαμε φορο αιματος σε Κατοχή -αντισταση και συμοριτοπολεμο…

  5. Εχω να σχολιάσω πως αρχηγοί στα μουντανιστηκα δεν υπάρχουν ! Και όλοι που έχουν συνησφερει στο να υπάρχει αυτο το χωριό και σήμερα εμείς οι νεότεροι να το απολαμβάνουμε αξίζουν να μνημονεύοντε για πάντα χωρίς αρχηγηλικια …αλλα με σεβασμό , και ανεληπη αναγνώριση του μανιατικου πνεύματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s