Ο Μικρός Ήρωας Ήταν Μανιάτης


Ο δημιουργός του Μικρού Ήρωα, Στέλιος Ανεμοδουράς γεννήθηκε στην Αθήνα το  1917. Η καταγωγή των γονιών του ήταν από τη Μάνη, ενώ ο ίδιος μεγάλωσε στον Πειραιά. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Αργώ». Μετά την απελευθέρωση θα εργαστεί ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ελεύθερη Ελλάδα», «Δημοκρατική Αλλαγή», «Αθηναϊκή», «Νέα», στον «Θησαυρό».

Το πρώτο προσωπικό άνοιγμά του θα το κάνει με τον «Υπεράνθρωπο», ένα περιοδικό μικρού σχήματος, που θα κρατήσει δύο χρόνια. θα θυμούνται τους αγώνες του κατά του Κακού, με συμπαραστάτες τον Κεραυνό και την Αστραπή, τον Ελ-Γκρέκο και τον κωμικό της παρέας, τον φοβητσιάρη Κοντοστούπη.

Με τίτλο «Μικρός Ήρωας» εκδίδει το πρώτο τεύχος το 1952 σε ηλικία 35 ετών. Η θρυλική παρέα των Μικρών Ηρώων γίνεται αγαπημένο ανάγνωσμα της νεολαίας δύο δεκαετιών, του ’50 και του ’60. Tο θρυλικό Παιδί-Φάντασμα – ο Mικρός Ήρωας Γιώργος Θαλάσσης – και οι βασικοί σύντροφοί του στις περιπέτειες, η Kατερίνα και ο διαρκώς πεινασμένος Σπίθας. Ένα τρίπτυχο-φωτιά που γαλούχησε γενιές και γενιές,. Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε το 1967, οπότε απαγορεύτηκε η έκδοσή του από τη δικτατορία.

Το 1969 εκδόθηκε το περιοδικό «Μπλεκ», το οποίο απευθυνόταν σε αγόρια. Οι πλούσιες ιστορίες δράσης και περιπέτειας με κεντρικό ήρωα τον Μπλεκ, ο οποίος ήταν αγωνιστής υπέρ της ανεξαρτησίας στον πόλεμο των Αμερικανών κατά των Άγγλων, αλλά και υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, οι πρωτότυπες ποδοσφαιρικές ιστορίες και το μεστό χιούμορ συνετέλεσαν ώστε το περιοδικό να γίνει το νούμερο 1 για αγόρια από 10 έως 16 χρόνων για πολλά χρόνια.

Τον Ιούνιο του 1973 ξεκινά η έκδοση του περιοδικού «Κατερίνα», εβδομαδιαίου περιοδικού για κορίτσια ηλικίας 9-15 χρόνων. Πέντε χρόνια αργότερα (1978) βγαίνει και η «Σούπερ Κατερίνα» (μηνιαία έκδοση), η οποία απευθύνεται σε κορίτσια λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Την ίδια χρονιά η εταιρεία κάνει μεγάλο εκδοτικό βήμα στο χώρο των πνευματικών, ψυχαγωγικών, περιοδικών. Το πρώτο περιοδικό αυτής της κατηγορίας ήταν ο «Γρίφος». Η επιτυχία του άνοιξε το δρόμο για πολλά ακόμα περιοδικά αυτού του τύπου. Το 1977 εκδίδεται το εφηβικό περιοδικό «Αφισόραμα» για αγόρια και κορίτσια. Η θεματολογία του κινείται στους χώρους της μουσικής, του κινηματογράφου και της showbiz, όπου παρουσιάζει τα νέα και τις τάσεις, αλλά και στα κοινωνικά και εφηβικά θέματα.

Το εταιρικό σχήμα της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Στέλιο Ανεμοδουρά και το γιό του Γιώργιο στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το 1991, ο «Περιοδικός Τύπος» ήταν από τις πρώτες εκδοτικές εταιρείες που ακολούθησε τις, νέες τότε, εξελίξεις στον τρόπο παραγωγής των εντύπων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κατόπιν η εταιρεία θα περάσει στις ειδικές εκδόσεις επαγγελματικών κλάδων. Πιστός στις αρχές του, ευγενικός, εργατικός και αεικίνητος έως το τέλος έβγαζε τα περιοδικά «Κατερίνα, Σούπερ-Kατερίνα» και «Μπλεκ», με τα οποία γαλούχησε τις νεότερες γενιές του ’70, ’80 και ’90.

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς πέθανε στις 5 Μαΐου 2000. Άφησε πίσω του πολλές επιτυχίες, χιλιάδες αναγνώστες, ενδιαφέροντες χάρτινους ήρωες και τους δυο του γιους (Γιώργο και Κώστα). τη μια του κόρη (την Κατερίνα) και τρία εγγόνια (Λεωκράτη, Ναταλία και Στέλιο).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s