Νέα Βαυαροκρατία


Η έλευση του Όθωνα στην Ελλάδα δεν είχε μόνο πολιτικές επιπτώσεις. Μαζί του ήρθε και ένας ολόκληρος νέος κόσμος θεσμών και νοοτροπιών που έπρεπε να επιβληθούν στα πρότυπα ενός σύγχρονου κράτους. Το έργο αυτό θα αναλάμβαναν να πραγματοποιήσουν οι 4000 περίπου Βαυαροί στρατιώτες που αποτελούσαν την βασιλική συνοδεία του νεαρού ( 17 ετών ) βασιλιά.

Οι στρατιώτες αυτοί ήταν επιφορτισμένοι όχι μόνο να προστατεύουν το νέο καθεστώς αλλά να διδάξουν στους νεοέλληνες την έννοια της Τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1833 και μετά τις θέσεις αξιωματικών του στρατού στην συντριπτική πλειοψηφία είχαν Βαυαροί. Ιδιαίτερα στο μηχανικό και το πυροβολικό. Από ελληνικής καταγωγής αξιωματικοί περιορίστηκαν να δημιουργηθούν ελαφρά τάγματα ακροβολιστών από την Μάνη και την Ρούμελη. Οι μισθοί φυσικά ήταν τελείως δυσανάλογοι.

Οι Βαυαροί απολάμβαναν πλήθος προνομίων και ισχύ την ώρα που πολλοί οπλαρχηγοί του αγώνα του 1821 πεινούσαν ή είχαν βγει στην παρανομία. Πρόσχημα .. Ήρθαν για να φτιάξουν την Ελλάδα . Να την εξυγιάνουν από τον Οθωμανισμό.

Στον παραπάνω κατάλογο Βαυαρών αξιωματικών του 1842 παρατηρούμε τον υπολοχαγό (ιδιαίτερα μεγάλο αξίωμα για την εποχή) Ράιχενμπαχ ( αριθμός 9 ). Ο συγκεκριμένος Βαυαρός αξιωματικός είναι προπάππος του Χορστ Ράιχενμπαχ σημερινού επόπτη της Γερμανίας στη Ελλάδα για την εφαρμογή των δυσβάσταχτων μέτρων και τήρηση των συμφωνιών. Σόι πάει το Βασίλειο. Τυχαίο;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s