Χαρίλαος Βασιλάκος


Ο Χαρίλαος Βασιλάκος (στο κέντρο) κατά την προπόνηση

Ένας παραγνωρισμένος ήρωας της Μάνης που προέκυψε μέσα από τους αγώνες των σταδίων του αθλητισμού είναι ο Χαρίλαος Βασιλάκος. Ο άνθρωπος αυτός που έμελλε να γίνει ένας από τους πρώτους ολυμπιονίκες της απελευθερωμένης Ελλάδας γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1877. Γιος στρατιωτικού από την Λυγερέα Λακωνίας.

Στις 10 Μαρτίου 1896 διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Πανελλήνιοι Αγώνες, με κυριότερο στόχο να αναδειχθούν οι αθλητές που θα επάνδρωναν την ελληνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι σύγχρονοι. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν νεαροί νεοσύλλεκτοι του στρατού, οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τους διοικητές τους εξαιτίας των ικανοτήτων τους στον αθλητισμό.

Στον αγώνα νικητής αναδείχθηκε ο Βασιλάκος ο οποίος εκείνη την εποχή σπούδαζε στην Αθήνα, με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά. Ο Βασιλάκος μαζί με άλλους 16 αθλητές αγωνίστηκε στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Τερμάτισε στην 2η θέση, πίσω από, τον Σπύρο Λούη με χρόνο 3:06.03 και ήταν ένας από τους εννέα συνολικά που κατάφεραν να τερματίσουν. Αμφότεροι οι αγώνες ήταν των 40 χιλιομέτρων.

Μετά την νίκη του στην Ολυμπιάδα εργάστηκε σε τελωνείο στην Αθήνα, όπου και πέθανε την 1η Δεκεμβρίου του 1964. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Αναστάσεως του Πειραιά.

Η Μάνη τον τίμησε δίνοντας το όνομα του στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης του Γυθείου. Στάδιο Ολυμπιονίκη Χαρίλαος Βασιλάκος

Δημοτικό στάδιο Γυθείου

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα:  Μαραθώνιος: Χρυσό 1896, 1000μ. βάδην:  Χρυσό 1901,Χάλκινο 1906

Ολυμπιακοί Αγώνες:  Μαραθώνιος: Αργυρό 1896

Αν και δεν έχουν γραφτεί πολλά για αυτόν γίνεται τα τελευταία χρόνια προσπάθεια ανάδειξής του. Το 2012 εκδόθηκε βιβλίο για την προσωπικότητά του σαν αθλητής αλλά και ανέκδοτες πληροφορίες για την προσωπική του ζωή και την ατμόσφαιρα της εποχής των πρώτων σύγχρονων  Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχολιάστε