Μπαθρελλιάνοι (Δρύαλος – Βάμβακα)


Οικογένειες

Οικογένεια Μπαθρέλλου (Δρύαλος – Βάμβακα)

ΠΑΤΡΙΑ: Ντουβιάνοι          ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Μπαθρελλιάνοι

Παλαιά οικογένεια με επίκεντρο τον γεωγραφικό χώρο του Δρύαλου – Βάμβακάς είναι η οικογένεια Μπαθρέλλου. Η οικογένεια αυτή υπάγεται στην πατριά των Ντουβιάνων που είχαν επίκεντρό τους την Βάμβακα. Το όνομα Μπαθρέλλος έχει μεικτή ρίζα. Η κατάληξη είναι λατινική ενώ το πρώτο μέρος της λέξης ελληνική. Μπαθράς στα μανιάτικα είναι ο κοντόχοντρος. Υπάγεται στα μανιάτικα επίθετα που λήγουν σε –έλος. ( Κατσιβαρδέλος, Καπαρέλος, κ.ά. ). Άλλοι Ντουβιάνοι του χώρου είναι ο Πιλάλης, ο Παντελεάκης της Βάμβακας, ο Λαγούδης κ.ά.

Η παράδοση λέει πως ο Ντούβας ήταν γενάρχης όλων των Ντουβιάνων της Βάμβακας. Ήρθε στην Μάνη από την Κρήτη (λεγόταν Τουμβάκης) με απώτερη καταγωγή τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Βγήκε στο Νύφι της ανατολικής Μάνης ( 16ο αιώνα ? ) όμως ήρθε σε προστριβές με πολλούς ντόπιους και μετά από διαμάχες βρήκε καταφύγιο στην περιοχή της Βάμβακας. Όμως και εκεί άρχισαν αντιζηλίες με τους ντόπιους (Μπραίμης, Κουμμουδής) οι οποίοι δεν άφηναν τους Ντουβιάνους να αναπτυχθούν. Τελικά μετά από συμφιλίωση οι ντόπιοι δεν τους ξαναχτύπησαν. Αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό που εμφανίζονται σαν σοϊλήδες τον 17ο αιώνα. Κολλητοί τους όχι όμως το ίδιο δυνατοί αλλά πιο κοντά στους αχαμνότερους οι Ξενιάνοι.

Δρύαλος Ναός Ταξιαρχών – πίσω πύργος οικογένειας Μπαθρέλλου

Η παράδοση λέει πως στα Σκυφιάνικα πιο πάνω από τον Δρύαλο ζούσε η οικογένεια Γιανναράκου ή Γιάνναρη. Είχαν ισχυρό και πανύψηλο πύργο. Για λόγους ενίσχυσης έκαναν σώγαμπρους την οικογένεια Μπαθρέλλου από τους επεκτατικούς Ντουβιάνους και τους έδωσαν περιουσία στον Δρύαλο όπου έχτισαν πύργο.

Ο παλαιότερος Μπαθρέλλος που είναι γνωστός είναι ο Μπαθρέλλος Κ. Κυριακούλης ο οποίος συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και παρασημοφορήθηκε με το χάλκινο αριστείο ως υπαξιωματικός. Το 1871 καταγράφονται τρεις (3) μέλη από την οικογένεια Μπαθρέλλου στην Βάμβακα και άλλοι τρεις (3) στον Δρύαλο. Συνολικά (6) μέλη της οικογένειας. Ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μεγάλος για τα δεδομένα κλάδου της Μέσα Μάνης. ( Αριστεία Μανιατών , Καπετανάκη ).

Κατά την νεότερη ιστορία η οικογένεια Μπαθρέλλου ακολούθησε την συντηρητική πολιτική παράταξη.

**ΑΝΑΝΕΩΣΗ**

Πιστοποιητικό προαγωγής

Στους συμμετέχοντες του 1821,διακρίθηκε στο βαθμό του Ταξιάρχου (σημερινού ταγματάρχη) ο Κωνσταντίνος Μπαθρελλάκος  τον Μάιο του 1825. 

4 thoughts on “Μπαθρελλιάνοι (Δρύαλος – Βάμβακα)

 1. ΜΠΑΘΡΕΛΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ. Στις 20 Ιανουαρίου 1825 προβιβάστηκε σε ταξίαρχο. ΓΑΚ, Υπουργ. Πολέμ., φάκ. 49 και Εκτ., φάκ. 53. Με το όνομα Κωνσταντίνος Μπαρθελάκος αναφέρεται η αυτή προαγωγή σε ταξίαρχο. Αρχ.Ελλην.Παλιγγ., τόμ. 7, σ. 101. Στις 18 Μαΐου 1825 εγκρίθηκε από το Βουλευτικό η προαγωγή του σε χιλίαρχο με το όνομα Κωνσταντής Μπαρθαλάκος. Αρχ.Ελλην.Παλιγγ., τόμ. 7, σ. 249.
  Στις 10 Ιουλίου 1834, ως ένας από τους γενάρχες των χωριών της Μάνης, υπέγραψε αναφορά που δικαιολογούσε τους Μανιάτες για τα στασιαστικά τους κινήματα. Ν.Κατσικάρου, Η βεντέτα στην Μάνη, σ. 73.

  • αγαπητέ κ. Ντούβα

   τα γνωρίζουμε τα παραπάνω δεδομένα που μας στείλατε. Απλώς, δεν τα
   αναφέραμε διότι δεν ήταν το άρθρο αναλυτικό σε τέτοιο βαθμό. Τα άρθρα μας
   έχουν σκοπό να ενημερώσουν σοβαρά τον αναγνώστη και όποιος επιθυμεί
   περισσότερες λεπτομέρειες να του δοθούν. Αλλιώς θα μπλέκαμε για κάθε
   αγωνιστή σε σελίδες μόνο για τις πηγές.

   Με εκτίμηση

   Συντακτική Ομάδα

   Μανιάτικα

   Στις 16 Ιανουαρίου 2015 – 5:07 μ.μ., ο χρήστης ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ έγραψε:

   >

  • Το γνωρίζουμε ότι δεν το είπατε αρνητικά και σας ευχαριστούμε….. απλά
   εξηγώ γιατί δεν τα δημοσιεύσαμε εμείς.

   Στις 23 Ιανουαρίου 2015 – 1:45 μ.μ., ο χρήστης ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ έγραψε:

   >

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s