Εκλεψαν την προτομή του Δαβάκη στη Μάνη!


Μια ακόμα προτομή ήρωα του ελληνικού έθνους εκλάπη από σπείρα Πακιστανών ή Τσιγγάνων για να πουληθεί και να ριχτεί πιθανόν σε κάποιο χυτήριο. Αυτήν τη φορά σειρά είχε η μπρούντζινη προτομή βάρους 50 κιλών του συνταγματάρχη του αλβανικού έπους Κωνσταντίνου Δαβάκη. Νύχτα, στο χωριό Κεχριάνικα της Κοινότητας Κούνου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, άγνωστοι βέβηλοι ξήλωσαν το άγαλμα από τη βάση του, ενώ πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι μετά την απαλλοτρίωση κάποιοι φρόντισαν να πυροβολήσουν το μνημείο. Γεγονός που δείχνει εκτός από ιεροσυλία και μίσος. Η Αστυνομία έμαθε τελευταία το συμβάν και παρά τις ενέργειές της η προτομή δεν έχει βρεθεί.

Ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης υπήρξε ένα από τα πιο φωτεινά στρατιωτικά μυαλά του 20ού αιώνα για τις Ενοπλες Δυνάμεις και θεωρήθηκε πρωτοπόρος της μηχανοκίνητης πορείας του Πεζικού. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, οπότε εκδηλώθηκε η ιταλική εισβολή, ο Δαβάκης αντιμετώπισε την 3η Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών (Τζούλια) με ένα απόσπασμα 2.000 ανδρών. Η αυτοθυσία των ανδρών του έφερε τη νίκη.

Τον Δεκέμβριο του 1942, και ενώ ακόμα νοσηλευόταν στην Αθήνα, συνελήφθη ως όμηρος από τις ιταλικές Αρχές κατοχής. Επιβιβάστηκε σε πλοίο το οποίο βυθίστηκε από συμμαχικό υποβρύχιο. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε ως ήρωας.

Στέφανος Χίος

Εφ.Δημοκρατία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s