Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Καρδαμύλης προγραμματίζει ο Δήμος Δυτικής Μάνης


Εργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Καρδαμύλης προγραμματίζει ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου γνωμοδότησε θετικά επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Οπως αναφέρεται στην προμελέτη, «το παραλιακό μέτωπο της Καρδαμύλης έχει έντονα βραχώδη μορφολογία που δεν επιτρέπει τη διέλευσή του, αποκόπτοντας τον οικισμό από αυτό». Επισημαίνεται ότι «το έργο αποσκοπεί στη χάραξη μιας διαδρομής περιπάτου παράλληλα με την ακτή, αποκαθιστώντας τη σχέση του οικισμού με τη θάλασσα. Η υλοποίηση της ανάπλασης κρίνεται απαραίτητη για την αναβάθμιση της οικιστικής περιοχής και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του οικισμού της Καρδαμύλης, ο οποίος εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση».

Το έργο προβλέπει: α) Τη νομιμοποίηση των υφιστάμενων έργων. Τη νομιμοποίηση των 2 υφιστάμενων τοίχων αντιστήριξης, οι οποίοι βρίσκονται εντός του αιγιαλού, συνολικού μήκους 135 μέτρων (50 και 85 μέτρα) και οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί για αντιδιαβρωτική προστασία. Ο πρώτος μήκους 50 μέτρων που βρίσκεται στην απόληξη κοινοτικής οδού έχει κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1980, ενώ ο δεύτερος μήκους 85 μέτρων που βρίσκεται βόρεια του παλιού εργοστασίου, έχει κατασκευαστεί παλιότερα (πλέον των 50 ετών), σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων. Η νομιμοποίηση και βελτίωση – επέκταση των 2 υφιστάμενων τοίχων αντιστήριξης κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη του πεζόδρομου που προτείνεται στη συνέχεια. β) Την ανάπτυξη πεζόδρομου μήκους 285 μέτρων, εντός του αιγιαλού. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, η διαδρομή χωρίζεται σε 5 τμήματα με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους και τη διαμορφωμένη κατάσταση του δομημένου τμήματος του οικισμού που βρίσκεται σε επαφή με την περιοχή παρέμβασης. Τα έργα σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη ξεκινούν από την κοίτη του ποταμού Βυρού και καταλήγουν στο χώρο του παλιού εργοστασίου.

Στην απόφαση γνωμοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι η παρούσα γνωμοδότηση δίνεται, μεταξύ άλλων, με τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις: «Δεν έρχεται σε αντίθεση με τυχόν ειδικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στην περιοχή και με ειδικές διατάξεις που ενδεχομένως δεν επιτρέπουν την κατασκευή του έργου. Δε θα πραγματοποιηθούν εργασίες στη θάλασσα και δε θα γίνουν περαιτέρω επεμβάσεις και κατασκευές στον αιγιαλό και την παραλία. Θα διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χώρος των ζωνών αιγιαλού – παραλίας, καθώς και η πρόσβαση από και προς τη θάλασσα».

Pelopsnews

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s