«Απόβαση» Μανιατών στα Γιάννενα και στο Σούλι!


Με ένα επταήμερο ιδιαίτερων και ξεχωριστών εκδηλώσεων τιμάτε φέτος η επέτειος των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα «Ελευθέρια 1913-2013» βέβαια ξεδιπλώνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με σημαντικά συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες, περιοδικές εκθέσεις αλλά κι άλλες δράσεις που έχουν αποφασιστεί από το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών κι άλλους φορείς της περιοχής. Τις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 21 Φεβρουαρίου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχει πολυμελής αντιπροσωπεία Μανιατών και Μανιατισσών –άνω των εκατό ατόμων, από Μάνη, Λακωνία και Αθήνα, Πειραιά!- με αποστολή να τιμήσουν ιδιαίτερα τους προγόνους τους πολεμιστές τού περίφημου 8ου Συντάγματος που έδωσε σκληρές και φονικές μάχες ιδιαίτερα στις περιοχές της Μανωλιάσας και του Μπιζανίου, αλλά και εν γένει τη διαχρονική σχέση των Μανιατών με τους απελευθερωτικούς αγώνες της Ηπείρου… Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που το καλοκαίρι του 1822 με εκατοντάδες εθελοντές πολεμιστές Μανιάτες έφτασαν στην περιοχή για να ανοίξουν διάδρομο και να απεγκλωβίσουν τους ηρωικούς Σουλιώτες. Ο θρυλικός Κυριακούλης σκοτώθηκε εκεί και η σορός του μεταφέρθηκε και ετάφη στο Μεσολόγγι.

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια εντυπωσιακού μνημείου τιμής – μανιάτικου πύργου, στη Μανωλιάσα, που φιλοτέχνησε ο πετρομάστορας Νίκος Μαυροειδόγγονας, με ομιλητή τον εκδότη της «Αδούλωτης Μάνης» Γιώργο Δημακόγιαννη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας μεγάλη εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων για τη «Συμβολή των Μανιατών στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ηπείρου» και ομιλητή τον ιστορικό συγγραφέα Σαράντο Καργάκο. Με δρώμενα και σχετικά μοιρολόγια, επιμέλεια της φιλολόγου Ελένης Κούβαρη, και χορευτικά συγκροτήματα με χορούς και τραγούδια της Μάνης και της Ηπείρου.

Τέλος το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, έδρα του Δήμου Σουλίου, θα υποδεχτεί τη μανιάτικη αποστολή η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, Μανιάτισσα στην καταγωγή! Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα θρυλικά Σουλιοτοχώρια…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s