Πρώτο βραβείο για ανάπλαση παλαιού σπιτιού στο Λεύκτρο


Η ανάπλαση παραδοσιακής κατοικίας στο Λεύκτρο Μάνης και μια κατοικία στη Τζια μοιράστηκαν την πρώτη θέση των αρχιτεκτονικών  βραβείων «Δομές», στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο».

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Το Βήμα»:

«Ο Νικήτας και ο Νίκος Χατζημιχάλης, του αρχιτεκτονικού γραφείου «hhharchitects», ανέλαβαν το 2011 την ανάπλαση μιας τυπικής μανιάτικης κατοικίας στον οικισμό «Λεύκτρο» ολοκληρώνοντας το έργο το 2012.
»Η διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους και η σαφής διαφοροποίηση των νέων κατασκευών- παρεμβάσεων, αποτέλεσε τη βασική αρχή στη μελέτη του έργου.

Η ανάλαφρη μεταλλική κατασκευή σε διάλογο με τους ογκώδης πέτρινους τοίχους, επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ των επιπέδων της κατοικίας και κάνει διακριτές τις επεμβάσεις.

Η κλίμακα, στο πρώτο σκέλος της μαρμάρινη και στη συνέχεια μεταλλική, συνδέει τα τρία εσωτερικά επίπεδα της κατοικίας και καταλήγει στον τελευταίο όροφο τον ενιαίο χώρο του οποίου μοιράζονται το καθιστικό και η τραπεζαρία.

Σε επαφή με τον κυρίως όγκο του σπιτιού, στο «παράσπιτο», ο υπάρχων θόλος επισκευάστηκε και ο χώρος διαμορφώθηκε σε υπνοδωμάτιο.

Πάνω από αυτόν βρίσκεται η κουζίνα σε επικοινωνία με την τραπεζαρία και το «λιακωτό».

Μια παλιά ξύλινη αυλόπορτα οδηγεί στην εσωτερική αυλή της κατοικίας, πλακοστρωμένη από τοπικό κιμισίρι. Από την αυλή η εξωτερική σκάλα καταλήγει στο λιακωτό του ορόφου όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος, με διπλό τοξωτό μαρμάρινο υπέρθυρο που οδηγεί στο καθιστικό.

Το λιακωτό επεκτάθηκε με μεταλλικούς προβόλους δημιουργώντας ένα εξωτερικό καθιστικό μπροστά από την κουζίνα. Ο εξώστης καταλήγει σε μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον περιβάλλοντα χώρο».

Eleftheriaonline

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s