Αγωγή από τον δήμο Ανατολικής Μάνης κατά της Περιφ.Πελοποννήσου, για τα σκουπίδια.


Αγωγή κατά της περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάσισε να καταθέσει ο δήμος Ανατολικής Μάνης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καταγγέλλοντάς την για ρύπανση του περιβάλλοντος. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ,  «…αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη διαχείριση των απορριμμάτων…».

…Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, την ευθύνη διαχείρισης των σκουπιδιών έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία- όπως υπογράμμισε- πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να μην επιβάλει πρόστιμα στους ΟΤΑ, στέλνοντάς τα, μάλιστα, στους δήμους με καθυστέρηση δυόμιση μηνών. Ο κ. Ανδρεάκος πρόσθεσε πως, εκτός των αρμοδιοτήτων, η περιφέρεια έχει και τα χρήματα.

…Η επιβολή, από την περιφέρεια, προστίμων σε δήμους της Πελοποννήσου για το μείζον ζήτημα διάθεσης των σκουπιδιών, αφού δεν γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση στην Πελοπόννησο, φαίνεται πως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο αρκετούς τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στην περιφέρεια.

…Παράλληλα, ο δήμος Τρίπολης, που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τη διάθεση των απορριμμάτων και του έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την περιφέρεια, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης, έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για ακύρωση των προστίμων. Ο δήμαρχος, μέσα από έγγραφα που παρουσίασε, υπογράμμισε πως η ευθύνη διαχείρισης των σκουπιδιών ανήκει στην αιρετή περιφέρεια και ανέφερε πως λύση στο πρόβλημα, μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση που έχει δρομολογήσει η περιφέρεια Πελοποννήσου με τον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό, θα δώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και θα δίνει το δικαίωμα, νόμιμα, να μεταφέρονται σκουπίδια σε αδειοδοτημένους χώρους εκτός Πελοποννήσου.

…Η νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ Αρκαδίας κάνει λόγο για «μεθοδευμένο αδιέξοδο» στη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου μέσω ΣΔΙΤ να παραδοθεί η διαχείρισή τους στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν. Σημειώνει πως «το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο κ. Τατούλης, επιβάλλοντας πρόστιμα στους δήμους, που θα τα πληρώσουν οι δημότες» και «τώρα, βρισκόμαστε στη φάση επιλογής «σωτήρα’, όπου ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το κόστος των εγκαταστάσεων, μέσα από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, και ο «επενδυτής’ θα έχει την εκμετάλλευση για 10ετίες, επιβάλλοντας δυσβάστακτα τέλη στους δημότες».

…Το ΚΚΕ Αρκαδίας υπογραμμίζει ότι το λαϊκό κίνημα «πρέπει να κάνει δική του υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων, θέτοντας ως στόχο διεκδίκησης να διαμορφωθεί αποκλειστικά ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων». Στο μεταξύ, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, σε ανακοίνωσή τους για το θέμα αυτό, σημειώνουν ότι λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν «οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις, φορείς και εταιρικά σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας». Προσθέτουν πως «ήρθε η ώρα της Κοινωνικοποίησης στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων» και δηλώνουν συμπαραστάτες κάθε πρωτοβουλίας πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ καλούν τους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την ανακύκλωση, όπου αυτή γίνεται…(Γ.Τ., ΑΠΕ).

935News

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s