Πύργος Σταρόγιαννη (Μαυροβούνι)


Στους πρόποδες του λόφου του Μαυροβουνίου της ανατολικής Μάνης βρίσκεται ο πύργος της οικογένειας Σταρόγιαννη. Το επιβλητικό πυργόσπιτο ανήκει σε εκείνα της μετεπαναστατικής περιόδου και η ανέγερσή του συνδέεται στενά με την στρατιωτική και κοινωνική εξέλιξη του οπλαρχηγού Παναγιώτη Σταρόγιαννη.

Πύργος Σταρόγιαννη (φωτό  Γιάννης Βουρλίτης )          

Πριν την επανάσταση του 1821 μόνο τα μέλη της οικογένειας Γρηγοράκη είχαν ισχυρούς πύργους στην περιοχή καθώς οι υπόλοιποι ήταν φτωχοί μεσομανιάτες που είχαν μεταναστεύσει εκεί ενώ οι συχνές επιδρομές των Τούρκων δεν επέτρεπαν  εύκολα μεμονωμένες οχυρές κατασκευές. Ο πληθυσμός αμυνόταν στα οχυρά των Γρηγοράκηδων. Μετά την επανάσταση δόθηκε ευκαιρία και σε άλλους τοπικά ισχυρούς να κατασκευάσουν οχυρές κατοικίες όπως αυτή της οικογένειας Σταρόγιαννη.

Πύργος Σταρόγιαννη όπως είναι σήμερα (φωτό panoramio G. Giann)

Η κατασκευή έγινε το 1866 περίπου πάνω σε παλαιότερο οίκημα της οικογένειας (μικρότερης κλίμακας). Χτίστηκε την περίοδο που ο οπλαρχηγός της επανάστασης με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του Παναγιώτης Σταρόγιαννης είχε φτάσει στον βαθμό του ταγματάρχη (υψηλός βαθμός για την εποχή). Από την άλλη η οικογένεια φιλικά προσκείμενη με τους Γρηγοράκηδες είχε την δύναμη και την υποστήριξη να αναγείρει τον πύργο της.

Το όλο συγκρότημα αποτελείται από έναν τριώροφο και επιβλητικό πύργο και ένα σπίτι με όροφο που εφάπτεται του πύργου σε σχήμα Γ (βλέπε κάτοψη). Έλεγχε το πέρασμα από το Μαυροβούνι προς το Γύθειο. Η είσοδος στο σπίτι γίνεται μόνο αν περάσεις κάτω από τον πύργο. Το ισόγειο τόσο του πύργου όσο και του σπιτιού δεν διαθέτει παράθυρα για λόγους ασφαλείας.

Κάτοψη σε σχήμα Γ

Όψη πύργου Σταρόγιαννη

 

Ο πύργος διαθέτει πολυάριθμες ντουφεκότρυπες κυρίως στον δεύτερο και τρίο όροφο (βλέπε σχέδιο πύργου) για την άμυνά του. Στο στηθαίο του διαθέτει δύο κυλινδρικά κλουβιά – πολεμίστρες σε αντίθετες γωνίες ώστε να μπορεί να ελέγχει κάθε κλουβί από δύο διαφορετικές πλευρές του πύργου με (2) φρουρούς τους λεγόμενους βαρδιάτορες.

Πηγές

  1. Γιάννη Βουρλίτη ΕΙΚΟΝΟΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ
  2. Γιάννη Σαΐτα Ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική εκδόσεις Μέλισσα
  3. Περιοδικό Αδούλωτη Μάνη τεύχος 3 – 4 (2012), Δ. Μαριόλη «οπλαρχηγός Παναγιώτης Σταρόγιαννης»
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s