Ο Μανιάτης Σωτήρης Μπακέας δώρισε το αρχείο του γιατρού Γ. Καραμάνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Τεράστια ήταν η συμβολή του Μεσσήνιου Σωτήρη Μπακέα στην έκθεση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας για το γιατρό Γεώργιο Καραμάνη και το σανατόριό του «Ζωοδόχος Πηγή», στα Χάνια του Πηλίου.

Το προσωπικό αρχείο του γιατρού Καραμάνη, αποτελεί δωρεά του Γιώργου Σωτ. Μπακέα από τα Καλλιανέικα Αβίας, Μεσσηνίας. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, φιλοξενείται στο κτήριο της παλιάς κλινικής Τσικρίκη (Γαμβέτα και Ιάσονος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (στο Βόλο), το οποίο μετά την πρόσφατη αποκατάστασή του, ανοίγει για πρώτη φορά τους χώρους του στο κοινό, φιλοξενώντας αυτό το ξεχωριστό αρχειακό υλικό.

Ο Γεώργιος Σωτ. Μπακέας είχε στην κατοχή του από το 1995 ένα σπάνιο αρχείο αλληλογραφίας και λοιπών εγγράφων του 1909 του Ιατρού Γ. Καραμάνη. Το αρχείο αυτό ήρθε στα χέρια του όταν το βρήκε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο αγόρασε. Το διαφύλαξε με προσοχή μέχρι που πληροφορήθηκε για την έρευνα του καθηγητή γιατρού κ. Γουργουλιάνη πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με το σπουδαίο έργο του γιατρού Καραμάνη στην Μαγνησία. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισε να δωρίσει το αρχείο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας. Η αξία του αρχείου από ιστορικής και ιατρικής άποψης είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα στα εγκαίνια της έκθεσης τιμήθηκε ο Μεσσήνιος κ. Μπακέας για την προσφορά του.

Ο ίδιος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την ιστορία. Τα τελευταία χρόνια  στα Καλλιανέικα συγκεντρώνει αντικείμενα λαϊκής παράδοσης (αντικείμενα χρηστικά και μη, από την οικογένεια του και όχι μόνο) τα οποία εκθέτει σε ιδιωτική συλλογή στην οικία του. Το αρχείο της έκθεσης περιλαμβάνει επιστολές του γιατρού Καραμάνη, με την Αννα και τον Αγγελο Σικελιανό, αλλά και γνωστούς επιστήμονες, αποκαλύπτοντας παράλληλα την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρωπιστή γιατρού να αναστήσει και πάλι το σανατόριο μετά τον πόλεμο. Η σύζυγος του γιατρού Καραμάνη, Αννα, ήταν η μετέπειτα σύζυγος του Αγγελου Σικελιανού. Οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν άριστες.

Eleftheriaonline

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s