Χταπόδι Στιφάδο


Μιας και το καλοκαίρι έφθασε καλό είναι να μάθουμε και μερικές συνταγές του τόπου μας και να «γευτούμε» την παράδοσή μας σε όλη της την θερινή μεγαλοπρέπεια.

Η Μάνη ως χερσόνησος ακόμα και στους δύσκολους αιώνες της Τουρκοκρατίας ουδέποτε έκοψε την έντονη σχέση της με το ψάρεμα. Η παρακάτω συνταγή με κύριο συστατικό το χταπόδι το αποδεικνύει.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 ½  κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • ½  κρασοπότηρο ξύδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι ντοματοχυμό
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • Μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί, το ξίδι και ένα κρεμμύδι. Περιμένουμε να βράσει, μέχρι να βγάλει το νερό του. Μόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι.

Σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά 2-3 κρεμμύδια και ρίχνουμε και το χταπόδι.

Σοτάρουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε.

Ρίχνουμε και τον πελτέ και τις ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη, τα φύλλα δάφνης, τα σκόρδα, το μαϊντανό και το πιπέρι.

Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του και όταν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό.

Το χταπόδι ποτέ δεν βράζει με νερό, γιατί σκληραίνει. Το βράζουμε μόνο με κρασί, ξίδι και με ένα κρεμμύδι.

  • Χρόνος ετοιμασίας: 1 ½ ώρα 
    Μερίδες: 5-6

 

  Πηγή:  Βούλα Κυριακέα, «Συνταγές Μάνης»

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s