Ο Δόγης Της Βενετίας Και Ο Καπετάνιος Της Μάνης


Οι Βενετοί θεωρούσαν την Μάνη περιοχή υψίστης γεωπολιτικής σημασίας τόσο για το έμψυχο δυναμικό το οποίο διέθετε στην Γαληνοτάτη κάθε φορά που είχε πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία όσο και για το ότι βρισκόταν πάνω σε μια από της πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς της εποχής.

Παρακάτω βενετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ο θάνατος του μεγάλου οπλαρχηγού των Μανιατών Μιχάλη Στεφανόπουλου και η τύχη της περιουσίας του.

Ναύπλιο 9 Σεπτεμβρίου 1706

Τελευταία απέθανε ο καπετάν Μιχάλης Στεφανόπουλος, ο οποίος έκτισε κοντά στις ακτές του Έλους τον πύργο που σας είναι γνωστός. Τον εδήμευσα λόγω του χρέους του με πρόθεση  να μεταφέρεται στον πύργο αυτόν ο σίτος αυτής της περιοχής για να ανακουφισθούν κι οι δυστυχείς χωρικοί από την πολύ ενοχλητική υποχρέωση μεταφοράς στις δημόσιες αποθήκες της Μονεμβασίας. Προόρισα ακόμη για αυτόν τον πύργο ομάδα δραγόνων για να τον φρουρούν.

Η παραπάνω επιστολή είναι πολύ σημαντική διότι μας πληροφορεί για το πόσο σημαντική προσωπικότητα ήταν ο Μιχάλης Στεφανόπουλος από το Οίτυλο της Μάνης ώστε ο Γενικός Προβλεπτής των Βενετών στην Πελοπόννησο (περιφερειάρχης) Άντζελο Έμο να τον αναφέρει σε κρατικά έγγραφα.

Επίσης βλέπουμε την έλλειψη βάναυσης συμπεριφοράς και υποδειγματικής κρατικής λειτουργίας από μέρους των Βενετών προς ανακούφιση των υπόδουλων κατοίκων. Οι δραγόνοι φρουροί είναι έφιπποι στρατιώτες της εποχής.

Τυπικό δείγμα πύργου στην Λακωνία. Η κατασκευή πύργων διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη της Β Τουρκοκρατίας. Το  ισόγειο λειτουργούσε κυρίως ως αποθηκευτικός χώρος τροφίμων ή οπλισμού ενώ ο όροφος και η οχυρωμένη οροφή αποτελούσαν τους κύριους χώρους άμυνας.

 (σχέδιο Μαρίνα Γεωργούντζου).

ΠΗΓΗ:

Λακωνικαί Σπουδαί τόμος ένατος Αθήναι 1988

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s