Οι Τζερεμέδες


Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει την φράση «μου έβγαλες Τζερεμέδες». Πόσοι όμως γνωρίζουν από πού προέρχεται αυτή η φράση και τι σημαίνει;

Όπως είναι γνωστό στα Μπαρδουνοχώρια οι Τούρκοι, γύρω στα 1715, εγκατέστησαν Τουρκαλβανούς προκειμένου να εποπτεύουν τα σύνορα της Μάνης, καθώς ήταν φημισμένοι πολεμιστές. Μαζί όμως με αυτούς εγκαταστάθηκαν και άλλοι που αφομοιώθηκαν μαζί τους με το πέρασμα του χρόνου. Μια ομάδα ήταν οι Μπεκιάρηδες. Αποτελούσαν μέρος των Αλβανών που μετά τα Ορλοφικά (1770) καταδυνάστευαν και λεηλατούσαν τον Μοριά και τους οποίους οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να τους εκδιώξουν με την βοήθεια τον Ελλήνων. Υπεύθυνος της εκκαθάρισης αυτής το 1779 ήταν ο Καπουδάν πασάς, Χασάν, ο επονομαζόμενος Μουστάκας.

Μια άλλη ομάδα ήταν οι λεγόμενοι Τζερεμέδες. Αυτοί προέρχονταν από την Μάνη ή από τις γύρω περιοχές. Απόβλητοι των τοπικών κοινωνιών τους για ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, (κακοποιήσεις, βιασμούς, αλλαγή πίστης). Οι ζημιές που προκαλούσαν δεν ήταν μόνο οικονομικές αλλά και ηθικές. Για τον λόγο αυτό σήμερα ο Τζερεμές είναι συνώνυμος της ζημιάς ή της δυσμενούς κατάστασης. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό – cereme που σημαίνει πρόστιμο. Τους Μπεκιάρηδες και τους Τζερεμέδες τους αποκαλούσαν και «Τουρκανάκατους», λόγω της αφομοιωτικής τους συμπεριφοράς.

Σήμερα οι λέξεις αυτές εμφανίζονται ως επίθετα για λόγους παρομοίωσης ή ως απόγονοι αυτών.

Πηγή

  • Στ. Καπετανάκη «η Μάνη στην δεύτερη Τουρκοκρατία» σ. 71
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s