Δεβουριάνοι ( Καινούργια Χώρα)


old_book_bindings

Οικογένεια Δεβούρου

(Καινούργια Χώρα)

Η Καινούργια Χώρα αποτελεί νεότερο χωριό, γύρω στα 1700. Το παλαιότερο χωριό βρισκόταν στην θέση Σκάλα (που σημαίνει είσοδος). Μετά όμως από αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές κυρίως κατά την Α Τουρκοκρατία ο οικισμός μεταφέρθηκε στην Σάρα (μεγαλιθικού τύπου οικισμός) και στην Καινούργια Χώρα.

Κατά καιρούς το χωριό αυτό δέχτηκε διάφορους κατοίκους. Η οικογένεια Δεβούρου ή Ντεβούρου όπως λέγεται μεταξύ ντόπιων, παραδίδεται πως έχει λατινική καταγωγή. Θεωρείται μάλιστα από τις παλαιότερες οικογένειες του χώρου από Σάρα ως Καινούργια Χώρα.

Η πλαγιά από την θάλασσα που οδηγεί στον οικισμό Σάρα

Στον γούπατο οικισμό της Σάρας βρίσκεται η εκκλησία Άγιοι Ανάργυροι, η οποία σύμφωνα με λαογράφο χτίστηκε περί τον 13ο αιώνα μ.Χ. Η εκκλησία αυτή ανήκε στην οικογένεια Δεβούρου όταν αυτή κατοικούσε ακόμα σε αυτόν τον  τρωγλοδυτικού τύπου οικισμό. (ο φόβος των πειρατικών επιδρομών έκανε τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να χτίζουν σε λαγκαδιές ώστε να μην φαίνονται από την θάλασσα). Η εκκλησία αυτή είναι ογκολιθικού τύπου και ταιριάζει απόλυτα με το γύρω τοπίο, είναι ιδιαίτερα δυσδιάκριτη. Σώζονται λίγες τοιχογραφίες μιας και έχει εγκαταλειφτεί χρόνια. Η τοποθεσία που χτίστηκε είναι απόμακρη.

Το παλαιότερο επίσημο μέλος της οικογένειας που μας είναι γνωστό από τις ιστορικές πηγές είναι ο Πέτρος Ντεβούρος ο οποίος πήρε αριστείο ως στρατιώτης για την συμμετοχή του στην επανάσταση του 1821. Δεν αναφέρονται άλλα μέλη της οικογένειας στα αριστεία που σημαίνει είτε ότι δεν συμμετείχαν άλλοι διότι ήταν ολιγάριθμοι είτε έχουν καταγραφεί με το πατρώνυμο τους ή παρατσούκλι. Το σίγουρο είναι ότι την περίοδο 1830 – 1840 ζούσαν ο Πέτρος, ο Δημήτρης και ο Ηλίας Δεβούρος όπως προκύπτει από μελέτη των εκλογικών καταλόγων του 1871.

Καταγραφή του ονόματος στους καταλόγους 

 Στους ίδιους εκλογικούς καταλόγους βρίσκουμε (5) Δεβουριάνους άντρες οι οποίοι ψήφισαν στις εκλογές της εποχής. (1871)

  1. Δεβούρος         Ηλία               Δημήτριος 40 «
  2. Δεβούρος         Πέτρ.               Δημήτριος 43 «
  3. Δεβούρος         Δημητρ.          Ηλίας   39 «
  4. Δεβούρος         Δημητρ.          Θεόδωρος 28 «
  5. Δεβούρος         Ηλία               Πέτρος            38 «

Αν κάνουμε αναγωγή με τον μέσο αριθμό μελών ανά οικογένεια στην περιοχή την εποχή εκείνη οι Δεβουριάνοι συνολικά δεν πρέπει να ξεπερνούσαν τα (30) άτομα σε μια περιοχή της μέσα Μάνης όπου το πολυάριθμο της οικογένειας έπαιζε σημαντικό ρόλο. Την εποχή εκείνη ισχυρότερη οικογένεια στον οικισμό ήταν η οικογένεια Αρβανίτη.

Στο Ά ελληνικό σχολείο Γυθείου, την περίοδο 1903-1909 φοίτησαν (τότε ήταν μέση εκπαίδευση), ο Πέτρος (1890) και ο Σαράντος (1896) Δεβούρος του Ηλία. Να σημειωθεί ότι λίγα παιδιά από την Μέσα Μάνη τελείωναν την μέση εκπαίδευση.

Συμπερασματικά η οικογένεια Δεβούρου ανήκε στην τάξη των αχαμνόμερων οικογενειών της Καινούργιας χώρας μιας και δεν αποτελούσε πολυάριθμη οικογένεια. Μάλιστα δεν μαρτυρείται άλλος κλάδος που να σχετίζεται με την οικογένεια ώστε να ανήκει σε κάποια άλλη πατριά. Η έλλειψη ισχυρού πύργου επιβεβαιώνει την περιορισμένη ισχύ. Ωστόσο θεωρείται από τις παλαιότερες οικογένειες στον χώρο.

Πηγές

  1. Κ. Κάσση «Σύντομη Ιστορία της Μάνης»
  2. Κ. Κάσση «Μανιάτικα Μοιρολόγια» Α τόμος
  3. Στ. Καπετανάκη «Αριστεία του 1821 σε Μανιάτες Αγωνιστές»
  4. Γ.Α.Κ Αριστεία φάκελος 259 έγγραφο 280
  5. Δρ. Πέπη Γαβαλά «Η ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (1862-1912)»
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s