Αιολικά Πάρκα στην Αδούλωτη Μάνη;!


Ανάστατοι οι -ντόπιοι και απόδημοι- Μανιάτες αφού την προσεχή Τετάρτη 6η Νοεμβρίου 2013 εκδικάζεται στο Συμβούλιο τής Επικρατείας, στην Αθήνα, η Αίτηση Ακύρωσης των πρώτων αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (επί υπουργίας του υποδίκου Γ. Παπακωνσταντίνου) για εγκατάσταση ανεμογεννητριών – αιολικών πάρκων στη Μάνη!

32 σύλλογοι και φορείς μαζί και 1.164 ιδιώτες προσέφυγαν (τον Ιούνιο του 2012) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των δύο πρώτων αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (α.π.197130/26.3.2012 και α.π.197266/30.3.2012), για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Μεταξύ των 32 Συλλόγων και Φορέων συμπεριλαμβάνονται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ, ο σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, η Παλλακωνική Ομοσπονδία και η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ καθώς και πολλοί τοπικοί σύλλογοι και φορείς.

Η συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης αφορά δύο αιολικά πάρκα της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΓΙΑΣ Α.Ε.». Συνολικά τέσσερα «πάρκα» συνολικού αριθμού 48 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 104 MW.

Με τις αδειοδοτήσεις αυτές εγκρίνονται:
α. κατασκευή 35 χλμ. οδικού δικτύου σε παρθένο περιοχή, όλη σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Natura 2000, στο Νότιο Ταϋγετο (Σαγγιά)!
β. κατασκευή υπογείου δικτύου γραμμής υψηλής και μεσαίας τάσης μήκους 75 χλμ. (με ανάλογη εκσκαφή)!
γ. Ένα υποσταθμό ανύψωσης τάσης βορείως του Βαχού Ανατ. Μάνης (θέση Ισιώματα)!

Αν ανοίξει ο δρόμος -με θετική για τα αιολικά απόφαση του ΣτΕ- τότε 250 περίπου ανεμογεννήτριες / τέρατα θα «διακοσμήσουν» σύντομα τον γυμνό κι αγέρωχο Σαγγιά της  Μάνης, από Αρεοπόλεως έως Ταινάρου…

Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα: – Θα επιτρέψει το ΣτΕ την βιομηχανοποίηση του αυθεντικού κι ανόθευτου τοπίου της Μάνης, της Μάνης «ανοικτό μουσείο», των διάσπαρτων δεκάδων αρχαίων θέσεων και μνημείων, των 100 παραδοσιακών οικισμών, των 800 πολεμόπυργων και των 2000 εκκλησιών;… Θα επιτρέψει το ΣτΕ την ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, την κατεδάφιση της εντυπωσιακής βιοποικιλότητας, της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας, με τα δεκάδες προστατευόμενα είδη; Θα επιτρέψει το ΣτΕ στα συμφέροντα να λεηλατήσουν τη γη που (αναγκαστικά) σεβάστηκαν ακόμη και οι Τούρκοι, και στο τέλος να εκδιώξουν τους κατοίκους από την πατρογονική γη τους; Θα επιτρέψει το ΣτΕ το τέλος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της Μάνης;

– Θα επιτρέψει το ΣτΕ την καταστροφή της Μάνης; Περί αυτού πρόκειται!

Γ.Π. Δημακόγιαννης, εκδότης «Αδούλωτης Μάνης»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s