Γδικιωμός Στο Μαλεύρι (1820)


Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο το παραδοσιακό μανιάτικο σύστημα δικαιοσύνης. Η εκδίκηση αποτελούσε χρέος και καθήκον για τον παλαιό Μανιάτη. Η κατάρα αυτή συνεχίστηκε ιδιαίτερα στη Μέσα Μάνη ως τις μέρες μας.

Ωστόσο πολλές φορές για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και ο αλληλοσκοτωμός, μεσολαβούσαν οι γηραιότεροι. Μάλιστα πολλές φορές έμπαιναν και εγγυητές της ειρήνης και εξοστράκιζαν τους πιο επικινδύνους. Παρακάτω ακολουθεί ένα τέτοιο περιστατικό «γεροντικής» προκειμένου να αποφευχθεί εχθροπραξία.

Οι εμπλεκόμενες οικογένειες είναι οι Ζερβουλιάνοι (Ζερβουλάκος) με τους Ξανθιάνους (Ξανθάκος) και οι Πατσουριάνοι (Πατσουράκος) με τους Καρατζαλιάνους (Καράτζαλης).

Διατηρείται η ορθογραφία του κειμένου

«συναχθέντες άπαντες οι κάτοικοι του τμήματος Μαλεύρη, και βλέποντας το μέγα κακόν, όπου μας επαπιλούσεν γενικώς εις όλους μας, δηλαδή ο εμφίλιος πόλεμος, θείω ζήλω κινούμενοι οι κάτωθεν γεγραμένοι γεροντάδες της τοπαρχίας μας, απερίψαμεν όλα τα πάθη μας και μόνοι μας ετελειοσαμεν αγάπες εις όλα τα χωρία του Μαλέυρη, και ελθόντες σήμερον εις Κονάκια, όπου είχαν πόλεμον αναμεταξύ τους οι Τουρκατζάδες, και χαλασμούς και πιάσιμον οσπητίων από το εν μέρος

ο γεωργάκης ζερβουλάκος και ηλίας ξανθάκος και από το άλλο μέρος οι πατσουριάνοι και οι καρατζαλιάνοι, οι έχοντες ανάμεσα τους χαλασμούς οσπιτίων, μένουν εις χρέος ο γεωργάκης ζερβουλάκος και ο ηλίας ξανθάκος να φτιάσουν τα οσπίτια των πατσουριάνων και καρατζαλιάνων, όπου τα εχάλασαν ως καθώς ήτον και πρότερον, και επειδή και είναι χειμών, και δεν ημπορούν να κτίσουν τα οσπίτια όπου εχάλασαν δίδεται προθεσμία προς τον κύριον γεωργάκην ζερβουλάκον και ηλίαν ξανθάκον να τα έχουν φτιασμένα τα οσπίτια των πατσουριάνων και των καρατζαλιάνων έως τον ερχόμενον αύγουστον, εις τας 15 αυγούστου να τα κτίσουν και να τα σκεπάσουν με έξοδά τους ο γεωργάκης ζερβουλάκος και ξανθάκος και τελειώνοντας τα οσπίτια να κατοικήσουν οι πατσουριάνοι

και οι καρατζαλιάνοι εις αυτά, και να παραδώσου τα οσπήτια όπου κάθονται οι καρατζαλιάνοι και οι πατσουριάνοι, εις χείρας του ζερβουλάκου και ξανθάκου, και ημάς των γεροντάδων ως ήτων, και αν έχουν και άλλας διαφοράς μένουν εις τον τόπον να τα θεωρήση, εάν δε δυστροπήσουν ο ζερβουλάκος και ξανθάκος και φτιάσουν τα οσπήτια των πατσουριάνων και καρατζαλιάνων εγγυούμεθα οι κάτωθεν γεγραμμένοι γεροντάδες προς τους καρατζαλιάνους και πατσουριάνους να τα φτιάσωμεν οι γεροντάδες και ούτως δίδομαι το γράμμα μας προς τους καρατζαλιάνους και τους πατσουριάνους δια σιγουρητά τους.

Και ούτως υποφαινόμεθα τη 7 δεκεμβρίου 1820. Κονάκια. Οι όπισθεν γεγραμμένοι γεροντάδες

Παναγιώτης Ρεντζέπερης

Πατρίκιος χαρτωκόλης

Διμήτρης τζανετουλάκος

Γιάνης διμητράκος

Ηλίας γεωργαράκος

Βασίλης λιγομιαλάκος

Γιάννης παβλάκος

Πετρόπουλος πετροπουλάκης

Γεωργάκης πουλημενάκος

Ηλίας αντρακάκος

Θεοδωρής σεμπεκάκος

Νικόλας μαντραπιλάκος

Βασιλάκης του Κωνσταντήμπεη»

Τουρκατζάδες ονομάζονται οι κάτοικοι του χωριού Κονάκια επειδή ήταν ιδιαίτερα σκληροτράχηλοι. Οι συμμαχία των Ζερβουλιάνων και των Ξανθιάνων ήταν πιο ισχυρή εκείνη την εποχή από τους Πατσουριάνους και τους Καρατζαλιάνους.

Είχαν καταφέρει να γκρεμίσουν σπίτια και άλλα να τα έχουν καταλάβει. Οι γέροντες ωστόσο του τόπου προσπάθησαν να σταματήσουν τον οικογενειακό πόλεμο ώστε να μην γενικευτεί καθώς συμμετείχαν ήδη τέσσερεις οικογένειες του Μαλευρίου οι οποίες είχαν κλάδους τους και σε άλλα γειτονικά χωριά.

Η γενίκευση του πολέμου, πράγμα σύνηθες θα ήταν καταστροφικό για αυτό οι πρόκριτοι μερίμνησαν για την αποζημίωση των θιγόμενων (Πατσουριάνων και Καρατζαλιάνων). Μάλιστα τελευταίος υπογράφει ο Βασίλης Ζερβομπεάκος που ήταν ο γιος του πρώην μπέη της Μάνης. Να υπενθυμίσουμε πως όλα αυτά διαδραματίζονται λίγους μήνες πριν την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, για αυτό ίσως πολλοί ήθελαν ειρήνη στον τόπο.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s