Επίσκεψη Μενδώνη σε έργα στην Καρδαμύλη


Τα έργα αποκατάστασης του συγκροτήματος Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Καρδαμύλη (β΄ φάση), του Ανδρομονάστηρου και του κάστρου Ανδρούσας, που υλοποιούνται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, επισκέφθηκε χθες η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά. 

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το έργο της Καρδαμύλης, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, όπου παρόντες ήταν και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Το έργο που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014 και περιλαμβάνει αποκατάσταση του πύργου, όλου του συγκροτήματος του ελαιοτριβείου, καθώς και του Ιερού Αγίου Σπυρίδωνος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί ότι είναι από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της Μεσσηνίας του 17ου – 18ου αιώνα, του οποίου η αποκατάσταση θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Ηδη σε τμήμα του οχυρού συγκροτήματος λειτουργεί μουσείο, ενώ οι υπόλοιποι χώροι, μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα χρησιμοποιηθούν για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες».

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Ανδρομονάστηρο, όπου γίνονται έργα προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ. Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσσηνίας, που χρονολογείται από το 12ο αιώνα.

Η αναστήλωση πραγματοποιείται από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αυτεπιστασία και περιλαμβάνει αποκατάσταση εκκλησίας, πύργου, τράπεζας και κελιών. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το συγκρότημα θα παρέχει τη σημαντικότερη μαρτυρία για τον τρόπο οργάνωσης των μοναστηριών στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια. Επιπλέον, στους χώρους του μοναστηριού θα φιλοξενηθούν εκθέσεις και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις».

Ακολούθησε επίσκεψη στο κάστρο της Ανδρούσας, όπου και εκεί πραγματοποιούνται έργα αναστήλωσης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, καθώς και στη Μονή Βουλκάνου.

Eleftheriaonline

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s