Μανιάτικοι Κουραμπιέδες


Το κατεξοχήν γλυκό που έφτιαχναν οι Μανιάτισσες τον παλιό καιρό σε γιορτές και χαρές ήταν οι Μανιάτικες δίπλες, το »εθνικό γλυκό της Μάνης’‘, αλλά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα γνωστοί έγιναν και οι Μανιάτικοι κουραμπιέδες ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς

Οι Μανιάτισσες το προτιμούν αυτό το γλυκό διότι είναι εύκολο γευστικό και το διατηρούν αρκετό καιρό στο ντουλάπι για οικογενειακή κατανάλωση αλλά και για κέρασμα του επισκέπτη.

Την νοστιμιά τους την οφείλουν στο γεγονός ότι είναι φτιαγμένοι με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο όπως οι κλασσικοί κουραμπιέδες.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 ποτήρια λάδι
  • 1/2 ποτήρι πορτοκάλι
  • 2/3 ποτηριού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 αυγό
  • 300 γρμ. αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκάνη το λάδι, το αυγό, τη ζάχαρη, και το πορτοκάλι, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, για πέντε περίπου λεπτά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα αμύγδαλα και ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει, ώστε να γίνει η ζύμη τόσο μαλακή, όσο να πλάθεται. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 45 λεπτά να ξεκουραστεί, πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 οC για μισή ώρα.
Όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ: Βούλα Κυριακέα, «Συνταγές Μάνης», mani.org

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s