Γύρισε στη Μάνη κλεμμένο βυζαντινό ανάγλυφο


7567

Κλάπηκε το 1998 από ναό, εντοπίστηκε να έχει πουληθεί από τους Christie’s το 2011 και τελικά ανακτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο. Πριν δύο εβδομάδες επέστρεψε στην Μάνη και προετοιμάζεται η τοποθέτησή του στο αρχικό του σημείο με πανηγυρικό τρόπο.

Όπως αναφέρει η Ελευθερία της Καλαμάτας, επιστράφηκε στον τόπο του, ύστερα από 16 χρόνια, βυζαντινό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (ελκυστήρας), που είχε κλαπεί από το Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της κοινότητας Νομιτσί, του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Nomitsi2558

Η κλοπή είχε γίνει γνωστή μετά από τηλεφωνική καταγγελία στις 29 Ιουλίου του 1998 στην τότε αρμόδια για τη Μεσσηνία, 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία αμέσως προέβη σε σήμα προς την Ιντερπόλ.

Το εν λόγω γλυπτό, από μανιάτικο μάρμαρο, διατηρείται ακέραιο και σε εξαιρετική κατάσταση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Αποτελεί δομικό στοιχείο του ναού και έχει στη μία πλευρά ανάγλυφο διάκοσμο (δύο λιοντάρια αντιμέτωπα τοποθετημένα στις άκρες, στο μέσο σταυρόσχημο διάτρητο κομβίο και μεταξύ τους τρίφυλλα και ανθέμια). Το μήκος του είναι περίπου 1,40 μ. και χρονολογείται την ίδια εποχή με το ναό, γύρω στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.

5643

O ελκυστήρας εντοπίστηκε στο Διαδίκτυο το 2011, από το λέκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Πάλλη, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s του Λονδίνου, να έχει ήδη πωληθεί έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού.

Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, πέτυχε τον επαναπατρισμό του μαρμάρου στις 30 Μαΐου 2012, το οποίο παραδόθηκε για προσωρινή φύλαξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Στις 12 Φεβρουαρίου έγινε με κάθε δυνατή προστασία, η μεταφορά του γλυπτού στον τόπο καταγωγής του, ενώ προγραμματίζεται ο επαναπατρισμός του να προβληθεί στο κοινό της Μεσσηνίας και να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

1 thought on “Γύρισε στη Μάνη κλεμμένο βυζαντινό ανάγλυφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s