Αφιέρωμα Στο Μανιάτη Γλύπτη Βάσο Φαληρέα


Ειδικό αφιέρωμα στο καταγόμενο από τη Καρδαμύλη Βάσο Φαληρέα , σπουδαίο έλληνα  γλύπτη πραγματοποιεί η σχολή πληροφορικής «Αλγόριθμος» στη Μεσσήνη με δράσεις όπως η σχεδίαση της ιστοσελίδας www.falireas.webnode.gr.  

Ο Βάσος Φαληρέας  διακρίθηκε για για τον ανθρωποκεντρικό τρόπο και την ακαδημαϊκή αντίληψη απόδοσης των έργων του.  Έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες μνημεία και ηρώα.

Αυτά που ξεχωρίζουν και τα ποιο γνωστά του είναι: «Το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955) και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» (1926) στα Ιωάννινα.

Είναι ο δημιουργός μεγάλου  αριθμού  από προτομές και ανδριάντες  όπως  η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων π Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του τάγματος Γεωργίου Α΄ το 1965.. Τον Ιανουάριο του 1967 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, η οποία τον εξέλεξε για το πλούσιο έργο του με τη «χαρακτηριστική στερεότητα» και το 1976 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας της Αθήνας.

O Βάσος Φαληρέας πέθανε στις  8 Οκτωβρίου του 1979. Φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες με έργα του Φαληρέα έχουν αναρτήσει  στην ιστοσελίδα οι μαθητές της σχολής που εργάσθηκαν για τη σχεδίαση της .

Newsmessinia

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s