6η παράταση για το έργο στο Ακρογιάλι Αβίας


Δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το ΕΣΠΑ η πίστωση των 210.000 ευρώ για την τεχνητή προσάμμωση στο έργο προστασίας της ακτής στο Ακρογιάλι Αβίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Και να υπήρχαν, πάντως, τα χρήματα, η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, καθώς θα προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Αυτά επισημάνθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου εγκρίθηκε μια ακόμα παράταση, η 6η(!) στη σειρά για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην επιτροπή από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το έργο με προϋπολογισμό 4.920.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Η σύμβαση για την υλοποίησή του υπογράφηκε στις 24 Μαΐου 2012 με προθεσμία ολοκλήρωσης 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2013. Από τότε χρειάστηκε και πήρε 6 παρατάσεις, η τελευταία έως τις 30 Ιουνίου. Εχουν ολοκληρωθεί οι 6 από τους 7 προβόλους και ο έβδομος σε ποσοστό 95%.

Επίσης, με βάση την ενημέρωση, «έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία τεχνητής αναπλήρωσης ακτών. Λόγω των έντονων κυματισμών στις 5 και 6 Νοεμβρίου έχει μετακινηθεί ένα μέρος της τεχνητής αναπλήρωσης μεταξύ των προβόλων Π5, Π6, Π7 σε αρκετά μεγάλο μήκος μακράν της ακτής. Με εισήγηση και της μελετήτριας προτείνεται να ενισχυθεί η προσάμμωση μεταξύ των προβόλων Π5 – Π6, Π6 – Π7 αλλά και μεταξύ των υπόλοιπων προβόλων για να επιτύχουμε τις φυσικές διεργασίες».

Για τις επιπλέον αυτές εργασίες απαιτείται συμπληρωματική σύμβαση ποσού 210.000 ευρώ. Στην ενημέρωση της Δ.Τ.Ε. αναφέρεται: «Υπάρχει η προέγκριση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και η ομόφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Εργων, εκκρεμεί, όμως, η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή. Τούτο διότι δεν έχει εγκριθεί η πίστωση 210.000 ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α. Προς τούτο η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή έχει αποστείλει έγγραφό της προς την Ειδική Υπηρεσία – Αρχή Πληρωμής, προκειμένου να γίνει συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013 και το έργο να ολοκληρωθεί σωστά χωρίς να επιβαρυνθεί ο ήδη πιεσμένος εθνικός προϋπολογισμός και αναμένουμε την απάντησή της.

Επίσης ο ανάδοχος υποχρεώνεται από την παράγραφο δ5 της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων να διακόψει τις εργασίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ωστόσο, επειδή οι εργασίες που υπολείπονται είναι κυρίως εργασίες τεχνητής προσάμμωσης, είναι προτιμότερο να μην εκτελεστούν στο μήνα Ιούνιο, διότι δημιουργούν πρόσκαιρη αναταραχή στις παραλίες, δυσχεραίνουν τους λουόμενους και προκαλούν έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των επαγγελματιών στο χώρο του τουρισμού.

Συνεπώς, οι εν λόγω εργασίες θα δύνανται να εκτελεστούν από τα μέσα Σεπτέμβρη και εξής. Σημειώνουμε επίσης, ότι οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι απαιτούν την προστασία των ιδιοκτησιών τους με την κατασκευή πλέον προσάμμωσης, εμποδίζουν την εκτέλεση των εργασιών στο εναπομείναν τμήμα της συναρμογής του προβόλου Π3 με την ακτή».

EleftheriaonlineΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/40257-paratasi-ergo-akrogiali-avias

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s