Σαν σήμερα… 1 Ιουλίου 1895- Γεννήθηκε ο Αντιστράτηγος Γιώργος Πολυμενάκος


Σαν σήμερα, την 1η Ιουλίου 1859, γεννήθηκε ο Διοικητής της Στρατιάς στη Μικρά Ασία Γιώργος Πολυμενάκος. Αν και γεννήθηκε στη Αρεόπολη πέρασε τα παιδικά του και μαθητικά του χρόνια στην Καλαμάτα.

Κατατάχτηκε στο στρατό την 21η Ιουλίου 1880. Αποφοίτησε από τη Σχολή Υπαξιωματικών την 22α Σεπτεμβρίου 1885 ως ανθυπολοχαγός του πεζικού. Στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 συμμετείχε ως υπολοχαγός.

Στους πολέμους του 1912-13 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Ήταν διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού στις επιχειρήσεις στην Ήπειρο όπου διακρίθηκε. Το 1913 στον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας με το ίδιο σύνταγμα (υπαχθέν στην 7η Μεραρχία), ως συνταγματάρχης πλέον, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία (Νευροκόπι, Πρέντελ Χαν κ.ά.).

Την περίοδο 1917-1920 βρέθηκε εκτός στρατεύματος. Κατά την εκστρατεία στη Μικρά Ασία ήταν αντιστράτηγος διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού και κατόπιν του Γ΄ Σώματος Στρατού με το οποίο πολέμησε τον Μάρτιο, Ιούλιο και Αύγουστο στον Σαγγάριο (1921). Στο τέλος του 1921 τοποθετήθηκε διοικητής του Βόρειου Συγκροτήματος Μεραρχιών. Τον Ιούνιο του 1922 ζήτησε να φύγει από τη Μικρά Ασία. Τον Σεπτέμβριο του 1922 ήταν διοικητής της Στρατιάς Θράκης, ενώ την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 1922 αντικατέστησε τον αντιστράτηγο Γεώργιο Χατζανέστη ως διοικητής της Στρατιάς Μικράς Ασίας (ανέλαβε την 24η Αυγούστου 1922).

Τον Νοέμβριο του 1923 αποστρατεύτηκε λόγω ορίου ηλικίας, αλλά επανήλθε προσωρινά στην υπηρεσία το 1927 και τοποθετήθηκε στο εννεαμελές συμβούλιο με αντικείμενο την επαναφορά απότακτων αξιωματικών.

Newsmessinia

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s