Πρωτοβουλία της ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ για τη διάσωση των βυζαντινών ναών του Σωτήρα και του Αγ. Παντελεήμονα στα Τσικαλιά


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την σύνταξη μελέτης διάσωσης και προστασίας των δύο βυζαντινών εκκλησιών που βρίσκονται στα Τσικαλιά της Μέσα Μάνης (κάτω από το χωριό Κοτράφι) στην ευρύτερη περιοχή των κατανεμίστηκων.

Στις 8 Ιουλίου 2014 κλιμάκιο της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στη Σπάρτη, πήγε επί τόπου προκειμένου να κάνει αυτοψία, μετά από σχετικό αίτημα της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης. Οπως διαπιστώθηκε: Στον Αγιο Παντελεήμονα υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την προστασία των αγιογραφιών οι οποίες ανάγονται στον 13ο αιώνα (1200-1300) και κινδυνεύουν από την υγρασία και τη διάβρωση του επιχρίσματος που προκαλούν οι ρίζες των γύρω δένδρων αλλά και των θάμνων που έχουν φυτρώσει πάνω στο μνημείο.

Στον Σωτήρα – με αγιογραφίες του 15ου αιώνα (1400-1500) – που βρίσκεται στο νεκροταφείο του Κοτραφιού, είναι εξίσου επείγουσα η ανάγκη αποτροπής της πλήρους κατάρρευσης του μνημείου, κυρίως των αψίδων πάνω στις οποίες πατούσε ο τρούλος ο οποίος έχει ήδη καταρρεύσει προ ετών. Και οι δύο αυτές εκκλησίες, που η κατάστασή τους είναι οριακή, αποτελούν ξεχωριστά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομίας και για τη διάσωσή τους είναι απαραίτητη οι ευαισθητοποίηση όλων μας.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Ιουλίου 2014 είχε συνάντηση στο διοικητήριο με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης, αποτελούμενη από τους Κυριάκο Κοττέα (πρόεδρο), Κυριάκο Ζηλάκο (γενικό γραμματέα) και Βαρβάρα Γαργαλάκου (ταμία).

Οι εκπρόσωποι της ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗΣ είχαν επισκεφθεί προηγουμένως την Ε’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπεριφερειάρχη συζητήθηκαν ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάνης, με επίκεντρο τη διάσωση των βυζαντινών ναών. Οι εκπρόσωποι της Κίνησης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για ανάπτυξη της Μάνης μέσα από διαδικασίες και δράσεις ενίσχυσης του τοπικού πληθυσμού, με δράσεις και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν και δεν καταστρέφουν τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτισμικού της κεφαλαίου.

Επίσης ενημέρωσαν την αντιπεριφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες της Κίνησης που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία. Οι εκπρόσωποι της Κίνησης δεσμεύτηκαν να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για ζητήματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για όλο το πλέγμα θεμάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος της Μάνης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s