Να μην απαγορευτούν τα ζώα συντροφιάς στις παραλίες της Δυτικής Μάνης ζητούν οι φιλόζωοι


Την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται τα ζώα συντροφιάς στις παραλίες Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας, από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με επιστολή της προς το Δ.Σ., η οποία κοινοποιείται στις Λιμενικές Αρχές και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου. 

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από την πρόεδρο Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη, την αντιπρόεδρο Μαρίζα Χριστοδούλου, τη γραμματέα Μαρία Χουστουλάκη και την επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας καθηγήτρια Α.Π.Θ. Ρεγγίνα Αργυράκη, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«1. Πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας υπ’ αριθμό 103/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Μάνης κατά την συνεδρίαση του με αριθμό 11/2014 (4ης Ιουλίου 2014) και τίτλο «Απαγόρευση ζώων συντροφιάς στις παραλίες Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας του Δήμου Δυτικής Μάνης».

2. Η συγκεκριμένη απαγορευτική σας απόφαση στηρίζεται στους εξής λόγους: «Ο μεγάλος αριθμός των λουομένων καθώς και η μεγάλη πυκνότητά τους λόγω της μικρής έκτασης των παραλιών αυτών, καθιστά πρακτικά αδύνατη την απομάκρυνση και ασφάλιση των ζώων σε σημείο που δεν θα παρενοχλούν τους λουομένους. Επίσης, η πιθανότητα ατυχήματος (π.χ. να πατήσει ένας λουόμενος ένα μικρό ζώο επειδή δεν το είδε και/ή ένα ζώο να δαγκώσει έναν λουόμενο επειδή πατήθηκε ή αισθάνθηκε απειλούμενο) είναι σημαντικά αυξημένες στις παραλίες αυτές. Να σημειωθεί πως και στις τρεις αυτές παραλίες είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

3. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τη δική σας σύνοψη της υφιστάμενης ελληνικής νομοθεσίας στο πρακτικό της απόφασής σας, οι συγκεκριμένοι λόγοι δεν ευσταθούν.

Η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει την παρουσία ζώων συντροφιάς σε παραλίες με «μεγάλο αριθμό λουόμενων» με «μεγάλη πυκνότητα» όπου οι «πιθανότητες ατυχήματος… είναι υπερβολικά αυξημένες». Αντίθετα, θέτει συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, ιδιοκτήτες ζώων και μη.

4. Ως εκ τούτου η απόφασή σας είναι μη σύννομη και παρακαλούμε για την άμεση ανάκλησή της.

5. Σας ενημερώνουμε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση προσπάθειας εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης (π.χ. τοποθέτηση «απαγορευτικών» πινακίδων κτλ), η Ομοσπονδία μας είναι αναγκασμένη να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας».

Eleftheriaonline

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s