Διάνοιξη Δρόμου Στην Άνω Πούλα


Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης της 22-12-2014 εγκρίθηκε η κατανομή πιστώσεων τεχνικού προγράμματος οικ. έτους 2015.

Στον κατάλογο των πιστώσεων περιλαμβάνεται (και εγκρίθηκε) κονδύλι 20.000 € για διάνοιξη οδού προς Άνω Πούλα. Η θέση της οδού δεν προσδιορίστηκε ούτε η οδός χαρακτηρίστηκε ή αιτιολογήθηκε η σκοπιμότητά της.

Θέλουμε με την παρούσα να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή της Άνω Πούλας αποτελεί περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, ενταγμένη όπως και η υπόλοιπη περιοχή της Μέσα Μάνης σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας Νατούρα 2000. Επομένως σε οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επιπλέον στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δημοτικής Ενότητας (τέως Δήμου) Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης η περιοχή ορίζεται ως ΠΕΠ (Π2): Περιοχή Προστασίας Αξιόλογων Παραλιακών Παράκτιων Περιοχών και Περιοχών Μεγάλων Κλίσεων (περιοχή με χαρακτήρα απόλυτης προστασίας.)

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη οδός δε χαρακτηρίζεται στον προγραμματισμό και ότι ως προς την αναγκαιότητά της η διάνοιξή απαιτεί έγκριση του Δασαρχείου.

Τέλος ότι η περιοχή της Άνω Πούλας (χώρος στον οποίο τοποθετείται το βυζαντινό κάστρο της Μεγάλης Μαϊνης, η αρχαία πόλη Ίππολα και ο ναός της Ιππολάτιδος Αθηνάς) είναι διάσπαρτη από κτίσματα και οχυρώσεις που την καθιστούν διαρκές και μείζον μνημείο. Επομένως οποιαδήποτε επέμβαση απαιτεί έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ελπίζουμε ότι ο Δήμος δε θα επιχειρήσει στην Άνω Πούλα μονομερή και άνευ εγκρίσεως από τις αρμόδιες αρχές ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος και της ιστορίας του τόπου μας.

To θέμα των αυθαίρετων δρόμων βέβαια δεν είναι καινούργιο για τη Μάνη. Συνεχώς διανοίγονται, με άδηλη εντολή της δημοτικής αρχής και ανοχή των πάντων. Οι δρόμοι αυτοί γίνονται χωρίς καμία έγκριση, με άνεση που είναι τουλάχιστον ύποπτη και ανησυχητική.

Είναι ένα θλιβερό και καταστροφικό φαινόμενο, στα όρια του περιβαλλοντικού εγκλήματος, με το οποίο κάποιος πρέπει να ασχοληθεί. Για τον σχεδιαζόμενο δρόμο ήδη ετοιμάζουμε σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές.

Να ενημερώσουμε εδώ ότι η ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ και αρκετοί τοπικοί σύλλογοι έχουμε ξεκινήσει καταγραφή των διανοιχθέντων παρανόμως δρόμων στη μανιάτικη ενδοχώρα με τελικό σκοπό την ανεύρεση και δίωξη των υπευθύνων, και την καταγγελία του φαινομένου στα αρμόδια κρατικά αλλά και ευρωπαϊκά όργανα.

ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ

Advertisements

One thought on “Διάνοιξη Δρόμου Στην Άνω Πούλα

  1. Και μόνο σαν σκέψη, το θέμα διάνοιξης δρόμου στην Άνω Πούλα προκαλεί οργή για τη σκοπιμότητά του. Τέρμα τα αστεία … αυτό το μέρος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το αφήσουμε να μετατραπεί «νύχτα» ούτε σε χωματερή ούτε σε μαντρί ούτε σε οτιδήποτε άλλο, που ορισμένα εντόπια «τσακαλάκια» ορέγονται.
    Συντονισμός, εγρήγορση, ώστε να αποτρέψουμε το έγκλημα … Και απόδοση ευθυνών βέβαια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s