Κ.Υ. Αρεόπολης: 500 γυναίκες πέρασαν προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού


Πάνω από 500 γυναίκες προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου, όπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Η πρόληψη σώζει ζωές» είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Το διήμερο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Κ.Υ. Αρεόπολης, έγινε σε συνεργασία με την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία – Ιαση – Στήριξη «ΕΜΕΙΣ», τελούσε δε υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οπως σημειώνεται επίσης, κατά την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του διημέρου, τόσο ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης όσο και ο πρόεδρος της «ΕΜΕΙΣ» Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, επεσήμαναν στις ομιλίες τους τις αλλαγές στις συμπεριφορές υγείας που επέφερε η οικονομική κρίση και την ολοένα αυξανόμενη επίπτωση του καρκίνου του μαστού.

Παράλληλα ανέφεραν ότι «ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή νεοπλασία των γυναικών και την πρώτη αιτία θανάτου αυτών στις ηλικίες 45 – 60 ετών. Οι κακοήθειες του γυναικείου φύλου και δη του μαστού, συχνά διαλάθουν της προσοχής και υποεκτιμώνται από τις παθούσες, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες της θεραπευτικής παρέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, είναι υποπολλαπλάσια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο διήμερο, κλιμάκιο δέκα γιατρών, εξειδικευμένων στις νεοπλασίες του μαστού, πραγματοποίησε υπερηχογράφημα μαστών και φυσική εξέταση σε 507 γυναίκες από τη Μάνη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κ.Υ., το ποσοστό των γυναικών που προσήλθαν -με μέσο όρο ηλικίας 46,3 χρόνων- ήταν, από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης 76,1%, τον Δήμο Σπάρτης 10,2%, τον Δήμο Δυτικής Μάνης 5,1%, τον Δήμο Ευρώτα 4,7%, τον Δήμο Μονεμβασίας 2,7% και τον Δήμο Καλαμάτας 1,2%.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «το 41% των γυναικών ανέφερε ότι δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, μόλις το 42% έχει πραγματοποιήσει έστω μια φορά υπερηχογράφημα μαστών, ενώ το 61,4% δεν είχε υποβληθεί σε μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών τα τελευταία τρία χρόνια. Το 23,7% ήταν ανασφάλιστοι. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αποτέλεσαν την πλειοψηφία, ακολουθούμενοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ.

Eleftheriaonline

Σχολιάστε