Μαυρουτσιάνοι (Πιόντες)


Man_oik

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΥΡΟΥΤΣΟΥ (Πιόντες)

Είναι συχνό φαινόμενο στην Μάνη η παρουσία μιας οικογένειας να περιορίζεται σε συγκεκριμένο οικιστικό χώρο ή σε μια ευρύτερη κοντινή περιοχή προκειμένου να δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες που να εμπνέουν την ασφάλεια και την βιωσιμότητα της. Μια τέτοια οικογένεια, η οποία δεν συναντάται ιστορικά σε άλλο χωριό της Μάνης είναι και η οικογένεια Μαυρούτσου από τους Πιόντες.

Η οικογένεια Μαυρούτσου αποτελεί ανεξάρτητη οικογένεια – πατριά σε σχέση με άλλες οικογένειες της περιοχής. Παραδίδεται μάλιστα πως αποτελούσε παλαιότερα αρχοντική οικογένεια του τόπου, αλλά κατά την δεύτερη Τουρκοκρατία (1715 και έπειτα) εξέπεσε λόγω των συνεχών πολέμων στην περιοχή τόσο μεταξύ των Ελλήνων με τους Τούρκους όσο και μεταξύ των Μανιατών. Σε αυτό συνηγορεί και το επίθετο της οικογένειας το οποίο δεν είναι πατρωνυμικό όπως τα νεότερα, αλλά δηλωτικό κάποιου χαρακτηριστικού. (μαυρούτσος εκ του μαυριδερός).

Το παλαιότερο μέλος της οικογένειας που γνωρίζουμε είναι ο Δήμος (Δημήτρης) που έζησε στα 1716 και τραυματίστηκε σε τοπική έριδα μεταξύ των οικογενειών. Λέει χαρακτηριστικά στο χειρόγραφο του ο γιατρός Παπαδάκης στα 1716.

Έγηανε ο διμος ο μαυρούτζος στο κεφάλι πετριά

Επόμενο γνωστό μέλος της οικογένειας ήταν ο Κωσταντίνος Μαυρούτζος ο οποίος έκανε γαμπρό τον οπλαρχηγό Γιάννο Βουγιουκλάκη από την Λάγεια. Η γυναίκα του (Μαυρούτσου) έζησε ως το 1856.

Πυργόσπιτα της οικογένειας Μαυρούτσου

Η συμμετοχή της οικογένειας στον αγώνα του Έθνους για ανεξαρτησία δεν είναι εξακριβωμένη καθώς τόσο στα αρχεία αγωνιστών όσο και στο αρχείο αριστείων αγώνος δεν καταγράφονται μέλη με το όνομα «Μαυρούτζος» ή κάτι ανάλογο. Ωστόσο καταγράφονται από το χωριό Πιόντες πολλοί με πατρωνυμικά επώνυμα π.χ Παναγιωτάκος, τα οποία μπορεί να αποκρύπτουν μέλη της προαναφερθείσας οικογένειας.

Στον εκλογικό κατάλογο του 1871 η οικογένεια καταγράφει (7) επτά αρσενικά μέλη (μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα ψήφιζαν μόνον οι άνδρες), χωρίς να αποκλείεται πως υπήρχαν και άλλα μέλη της οικογένειας που καταγράφηκαν γραφόμενοι με τα πατρωνυμικά τους ονόματα.

Ο Κωνσταντίνος Θ. Μαυρούτσος (γεννηθείς το 1891) από τους Πιόντες, πήγε στο ελληνικό σχολείο Λάγειας, το 1904. Κλείνοντας τα ιστορικά πρόσωπα της οικογένειας.

Με το πέρασμα του χρόνου η οικογένεια μεγάλωνε και προκειμένου να τελεί και μυστήρια σε προσωπικό χώρο έφτιαξε και δικές τις εκκλησίες, όπως ο Άγιος Ισίδωρος και ο Άγιος Δημήτριος ΝΑ του χωριού.

Πηγές

 • Κ. Κάσση «Μοιρολόγια της Μέσα Μάνης» 1979
 • Κ. Κάσση «Άνθη της Πέτρας οικογένειες και εκκλησίες στην Μάνη» 1990
 • Δ. Δημητράκου «οι Νυκλιάνοι»
 • Γ.Α.Κ Αρχείο Βλαχογιάννη
 • Σελίδα Facebook Πιοντες Ανατολικής Μάνης
 • Γ.Α.Κ Πέπη Γαβαλά Οι μαθητές της Επαρχίας Γυθείου

4 thoughts on “Μαυρουτσιάνοι (Πιόντες)

 1. Η οικογένεια Μαυρουτσος είναι από το Οίτυλο της Μάνης. Του Μαυρουτσου το Πυργάκι το γκρέμισαν για να περάσουν ένα αγροτικό δρόμο, είναι μια συνήθεια των ταπεινών ανθρώπινων συμφερόντων που καταστρέφουν μνημεια, ηταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Γερακαρη. Το Πυργάκι είχε και μικρή αυλη. Ηταν κτίσμα της εποχής του κάστρου της Μαινης, διότι αντίστοιχό του έχω παρατηρήσει ως μπροστινό πύργο απο το κάστρο Μαινης στη θέση Αλώνια Οιτύλου, οπου σώζεται σε ύψος ενάμισυ μέτρου ο τοίχος του πύργου και της αυλής. Ο λόγος που βρέθηκε η οικογένεια στους Πιοντες δεν τον γνωριζω, μονο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

  • αγαπητέ κ. Μιχάλη Μπατσινίλα

   σας ευχαριστούμε για το σχόλιο, ωστόσο θα θέλαμε να μάθουμε αν έχετε κάποια
   φωτογραφία από αυτό το κτίσμα.

   Επίσης είστε σίγουρος ότι το «*Μαυρούτσος* στο Οίτυλο» είναι επίθετο και
   όχι παρωνύμιο άλλης οικογένειας του Οιτύλου? αυτό το ρωτάμε διότι οι
   Μαυρουτσιάνοι τόσο οι ίδιοι όσο και οι γύρω τους τους χαρακτηρίζουν
   ντόπιους στους Πιόντες τουλάχιστον από το 1600.

   Με εκτίμηση

   ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
   ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ

   Στις 22 Μαΐου 2015 – 10:51 π.μ., ο χρήστης ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ έγραψε:

   >

   • Φωτογραφία του κτίσματα δεν ξέρω αν έχω στη συλλογή μου, μπορεί να υπάρχει στα βίντεο που έχω. Πάντως το κτίσμα ήταν του Μεσαίωνα. Εκεί κοντά υπάρχει ένα άλλο κτίσμα της οικογένειας Παντελαίος το Παντελιάνικο που είμαι αρχαιότερο. Οι οικογένειες αυτές έχουν μετακινηθεί γύρω στα 1400. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν μετακινηθεί από το Οίτυλο σε άλλα μέρει της Μάνης και έχουν αφήσει τοπωνύμια. Σιγά σιγά θα δημοσιεύω για όλες ακόμα και για εκείνες που ήρθαν στο Οίτυλο. Βλέπεται εγώ δεν βιάζομαι να δημοσιεύω τις έρευνές μου είμαι 61 χρονών και συλλέγω από ηλικίας 15 ετών. Εάν δεν υπήρχα ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας της Μάνης θα συνέχιζε σε ανακρίβειες γιατί πολλά στοιχεία θα είχαν χαθεί, επειδή οι χωριανοί μου φοβούνται την αρχαιολογία και καταστρέφουν ότι έχει απομείνει. Όμως τα τοπωνύμια που διέσωσα δεν καταστρέφονται και μαρτυρούν ιστορίες περασμένων εποχών.

 2. Παράθεμα: Μαυρουτσιάνοι (Πιόντες) | Πιόντες Ανατολικής Μάνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s